Ekonomi 1 milyon kamu işçisine ocakta ikramiye

1 milyon kamu işçisine ocakta ikramiye

Paylaş
1 milyon kamu işçisine ocakta ikramiye

Kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon işçiye her yıl belli dönemlerde tediye (ikramiye) ödemesi yapılıyor. Dün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; 2024 yılının ilk ilave tediyesi 26 Ocak’ta hesaplara geçecek. Tediyenin ikinci yarısı 5 Nisan’da ödenecek. Bu işçilerden maden işletmelerinin özellikle yeraltı işlerinde çalışanlarına ise 2024’te yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık’ta verilecek.

CUMHURBAŞKANI’NIN TAKDİRİYLE ÖDENİYOR

Haberin Devamı

Normalde tediye yılda 26 gün üzerinden 6772 sayılı Kanun kapsamında ödeniyor. Yılın ikinci yarısında ödenen 26 günlük kısım ise Cumhurbaşkanı’nın takdiriyle hesaplara yatırılıyor. Yani toplam 52 güne çıkıyor. Tediye, 26 gün üzerinden hesaplanırsa 13’er günden 2 taksit, 52 gün üzerinden hesaplanırsa 13’er günden 4 taksit halinde ödeme yapılacak. Ödemelerden kadro alan taşeronlar, kamu işçileri ve 4D’li sürekli işçiler yararlanıyor.

EN DÜŞÜK TUTAR YENİ ASGARİ ÜCRETE GÖRE

İlave tediyeye esas olan aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri dikkate alınmıyor. Ödemelerin en düşük tutarı yeni asgari ücretin brütüne (20 bin 2 lira) göre hesaplanacak. O da vergi indirimleri dahil 8 bin lira civarında bir tutar olacak. Alınan ücretin 30 güne bölünmesi sonrasında çıkan tutarın 13 ile çarpılması yaklaşık ödeme tutarını verecektir.

Haberin Devamı

BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARIN DURUMU...

Diğer yandan belediyelerde taşeron olarak çalışırken belediye şirketlerine geçirilen işçiler ise kanunen bu şirketlerin ilave tediye ödemesi zorunluluğu olmadığı için ilave tediye alamıyorlar. İlave tediyelerin haczedilmesi mümkün değildir. Konuyla ilgili Yargıtay kararlarında da ilave tediye ödemelerine haciz konulamayacağı hüküm altına alınmıştır. İlave tediyeden sigorta primi kesilebilir. Ayrıca tediyeler damga vergisine de tabi.

TEDİYE NE DEMEK?

Tediyenin kelime anlamı “Para vb. bir şey verme, ödeme” demek. İlave tediye ise ek ödeme anlamına geliyor.