Ekonomi 100 milyon dolar yatırımla Türkiye'de lojistik merkezi

100 milyon dolar yatırımla Türkiye'de lojistik merkezi

Paylaş
100 milyon dolar yatırımla Türkiye'de lojistik merkezi

Amazon’un Türkiye’deki ilk lojistik merkezinin resmi açılış töreni gerçekleştirildi. İstanbul Tuzla’da 100 milyon doları aşkın yatırımla hayata geçirilen lojistik merkezi, faaliyete başladığı Eylül 2022’den bu yana yüzlerce yeni istihdam yarattı.

Açılış törenine mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ülkemizdeki ticari faaliyetlerine 5 yıl önce başlayan Amazon Türkiye’nin bugün 45 bin müteşebbisle birlikte 500 milyon Euro’luk ihracat başarısını yakalaması, her türlü takdiri hak etmektedir. Temennimiz; istihdam sağlayan, katma değer üreten bu tür yatırımların daha artmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’LERE FIRSAT

Açılış töreninde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Amazon’un özellikle KOBİ ölçeğindeki işletmelerin işlerini büyütmeleri için önemli katkılar sağladığını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu da tesisin, elektronik ihracata yapacağı katkı ve Türkiye’deki tedarikçilerin küresel pazarlara erişimi için sunacağı imkanlara dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ise “Amazon, KOBİ’lerimizin dijitalleşmesi ve ihracatında önemli bir kaldıraç oluşturdu” diye konuştu.

BINDEN FAZLA İSTİHDAM

Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Stefano Perego, faaliyete başladıkları 2018 yılından bu yana Türkiye’ye 5.2 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını, binden fazla istihdam sağladıklarını belirtti. Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan, “Türkiye’de kaliteli istihdam sağlamak ve iş yeri güvenliği en önemli önceliğimiz” derken, Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott da Türkiye’deki KOBİ’leri desteklemeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

500 MILYON EURO’LUK İHRACAT YAPILDI

Türkiye’de Amazon’da satış yapan KOBİ’lerin sayısı 2022 yılında yüzde 50’den fazla artarak 45 binin üzerine çıktı. KOBİ’lerin ihracat satışları ise 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde artarak yaklaşık 500 milyon Euro oldu. Amazon, Türkiye’deki lojistik merkezinde sürdürülebilirliği ön planda tutuyor. Şirket, 2040 yılına kadar sıfır karbon emisyon taahhüdünün bir parçası olarak İstanbul’daki yeni lojistik merkezi de dahil olmak üzere, yeni yaptığı binalarının ısıtma ve sıcak su ihtiyacını yüzde yüz elektrik enerjisi ile karşılama politikasını sürdürüyor.