Ekonomi 12 ay turizm merkezi nitelikli turisti çekeceğiz

12 ay turizm merkezi nitelikli turisti çekeceğiz

Paylaş
12 ay turizm merkezi nitelikli turisti çekeceğiz

1.5 milyonluk istihdamı ve doğrudan etkilediği 50 iş alanıyla birlikte Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan turizm sektöründe, Türkiye’yi yılın 12 ayı turizm merkezi haline getirmek ve nitelikli turisti Türkiye’ye çekmek hedeflfleniyor.

Türkiye’de bu yıl 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir hedefleyen turizm sektörü, yılsonunda hedeflerine yaklaştı. 6 Şubat depremleri, ardından seçim süreci, savaşlar ve otel fiyatlarına da yansıyan enflasyon artışı sektörü yılın ilk aylarında etkilemiş olsa da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye 2023 yılının ilk 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.82 artışla yaklaşık 53 milyon ziyaretçi ağırladı. Bu rakamla daha yıl bitmeden turizmde rekorlar yılı olan 2019’un 45 milyonluk ziyaretçi sayısı geride bırakılmış oldu. İlk 9 aydaki turizm geliri ise 42 milyar dolara ulaşarak 55.6 milyar dolarlık hedefle uyumlu oldu.

Haberin Devamı

ARKEOLOJİDE ALTIN ÇAĞ

Öte yandan bu yıl Türkiye turizmi, uzun yıllardır sıkıştığı “deniz, kum, güneş” konseptinden çıkmak için farklı çalışmalara da yöneldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2023 Turizm Stratejisi planında turizmi güneş, kum, deniz konseptinden çıkarıp kültür, spor, inanç, gastronomi, sağlık, kruvaziyer turizmi alanına yaymayı hedeflemişti. Yani turizm 12 aya ve 81 vilayete yayılmaya başlandı. Burada en etkili şeyin arkeoloji olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, arkeolojide Altın Çağı yakaladıklarına dikkat çekerek, şunları anlattı:

TÜM TARİH ORTAYA ÇIKACAK

“Arkeoloji yaz sezonuna endeksli değil. 12 ay ziyaret edebilirsiniz. Eskiden Türkiye’de 45-60 gün arasında kazı yapılıyordu. 12 aylık kazı programına geçeceğiz. Kaynakları artırdık. Tavan ödenekten taban ödenek sistemine geçtik. Yıl sonuna kadar yabancı kazı başkanlıklarının tamamına koordinatör Türk kazı başkanı atayacağız. Türkiye’nin şu anda yüzde 10’u bile kazılmadı. Tüm tarih ortaya çıkacak. Buna da ‘Geleceğe Miras Projesi’ diyoruz.” Öte yandan yılın son ayında Türkiye, ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30’a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke oldu.

Haberin Devamı

2028’DE 100 MİLYAR DOLAR

Yeni hedeflere ilişkin de konuşan Bakan Ersoy, turizm gelirinin 2028’de 100 milyar dolara ulaşması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kişi başı gecelik gelirimizi 2028’de 100 dolardan 130 dolara getireceğiz. Yüzde 30’luk bir artış olacak. Yani yılda ortalama 5.1’lik bir artış. İkinci hedefimiz ise ortalama kalış süresi. Şu anda 9.8, bunu 9.6’ya çekelim. 9.6 ile 130 dolar ortalama 1.250 dolar kişi başı gelir elde edeceğiz demektir.” Ersoy, önceliklerinin artık nitelikli turist olduğunu da söyledi.

KRUVAZİYERDE REKOR YILI

Türkiye’de bu yıl kruvaziyer turizminde hareketli bir yıl geçirdi. Limanlara gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayılarında geçen yıla oranla rekor artış oldu. Verilere göre, Ocak-Kasım 2023 döneminde limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.4 artışla 1.167, limanlara gelen kruvaziyer yolcu sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51.6 artışla 1 milyon 517 bin 933 oldu. Böylece 2023 yılı hedefi olan 1.5 milyon kruvaziyer yolcu sayısı da kasım itibarıyla aşılmış oldu. Yıl sonu hedefi ise 1200 kruvaziyer gemi sayısına da ulaşmak.

Haberin Devamı

35 ŞEHİRDE FESTİVAL HAVASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen ve sanat, zanaat, gastronomi, gösteri, eğlence gibi etkinliklerin yer aldığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, farklı şehirlerin katılımıyla bu yıl da devam etti. Bakan Ersoy, festivallerin bu yıl 11 şehirde yapıldığını hatırlatarak, “Önümüzdeki sene 16 şehre çıkıyoruz” dedi. Gelecek yıl Şanlıurfa, Bursa, Samsun, Van ve Erzurum’un da Kültür Yolu Festivalleri’ne katılacağını söyleyen Ersoy, 2028’e kadar 35 şehre festivalleri yayacaklarını söyledi.

SAĞLIK TURİZMİNDE 2 MİLYON TURİST HEDEFİ

Türkiye, sağlık turizminde büyümeye devam ediyor. Genelde obezite cerrahisi, saç ekimi, diş ve estetik alanında yoğun bir talep yaşanıyor. Sağlık turizminde 2023 hedefi 1.5 milyon sağlık turisti, 10 milyar dolar gelir olarak belirlenmişti. Bu yıl sonuna kadar sağlık turisti sayısının 2 milyona ulaşması bekleniyor. 2024 için de rekor bir büyüme beklentisi hakim. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, dünyada 14 milyon insan sağlık hizmeti almak üzere başka ülkeye seyahat ediyor. 2032’de 350 milyar dolar sağlık turizmi beklentisi bulunuyor. Türkiye sağlık turizminde en çok tercih edilen ilk 5 ülke arasında.

Haberin Devamı