Ekonomi 140 bin çalışanı ilgilendiren sözleşmede anlaşma çıkmadı

140 bin çalışanı ilgilendiren sözleşmede anlaşma çıkmadı

Paylaş
140 bin çalışanı ilgilendiren sözleşmede anlaşma çıkmadı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri yaklaşık 4 aydır devam ediyor.

235 şirket, 450’den fazla işyerini kapsayan Türkiye’nin özel sektördeki en büyük toplu sözleşmesinde uzlaşamazken, yaklaşık 140 bin çalışanı ilgilen pazarlıklarda gerilim de artıyor. MESS, son görüşmede 1 Eylül 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere ilk 6 aylık ücret artışı için teklifini yüzde 50’ye yükseltti.

Haberin Devamı

3 SENDİKA İÇİN UZLAŞI VURGUSU

MESS’ten yapılan açıklamada “Enflasyon yüzde 30 iken, biz aynı dönem için yüzde 50 ücret artışı teklif ediyoruz. Mart ayında beklenen ikinci 6 aylık enflasyon ile birlikte, 1 yıllık toplam gelir artışı Mart 2024 itibariyle yüzde 100 seviyelerine geliyor. Toplu İş Sözleşmesi sürecini büyük bir hassasiyetle yürütüyoruz. Küresel rekabet ortamında istihdamı korurken, sürdürülebilir refahı sağlamak önceliğimiz. Toplu iş sözleşmesini, muhatabımız olan üç işçi sendikasıyla uzlaşı içinde imzalamak istiyoruz” denildi.

TÜRK METAL MASADAN KALKTI

Görüşmelere ilişkin Türk Metal de bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İşveren temsilcisi MESS, 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere saat ücretlerine birinci 6 ay için daha önce yaptığı yüzde 35 zam teklifini yüzde 50’ye; yine 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere sosyal haklara ilk yıl için daha önce yaptığı yüzde 65’lik zam teklifini ise yüzde 80’e çıkardı. MESS, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasını kaldırmak başta olmak üzere, kazanılmış haklarımızı geriye götürecek tekliflerinin hepsini yinelemiş, masada tutmaya devam etmiştir. Heyetimiz görüşmeyi sonlandırarak masadan kalkmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı