Ekonomi 2 yıl ödemesiz faizsiz 150 bin lira

2 yıl ödemesiz faizsiz 150 bin lira

Paylaş
2 yıl ödemesiz faizsiz 150 bin lira

Aile ve Gençlik Fonu kurulmasına ilişkin yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Fonla, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilmesi öngörülüyor.

Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartıyla verilecek. Yani toplamda 6 yıl vade uygulanacak. Fonun kredi miktarı her yıl artacak. Pilot bölge olarak 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde başlayacak uygulama, ardından Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Başvurular dijital ortamda yapılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kendi platformunda, dijital mecralarında başvuru tarihlerini ilan edecek. Ardından gençler başvuru yapacak.

Haberin Devamı

İLK TAKSİTLER İKİ YIL SONRA BAŞLIYOR

Yaş sınırları proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek ve ona göre esnetilecek. Hedef, bir an önce 81 ildeki gençlere ulaşmak. Fonun kaynağı, petrol, doğalgaz ve maden üretiminden elde edilen gelirlerden sağlanacak. Petrol, doğalgaz ve maden kaynaklarından gelecek mevcut gelirlerin yüzde 20’sinin fona aktarılması planlanıyor. Ayrıca var olan fonlar veya yeni kurulacak fon gelirlerinin de yüzde 10’unun aktarılması kanunda yer alıyor. Şu anki tahminlere göre fona aktarılacak tutarın 5 milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor.

ARANAN ŞARTLAR VE AVANTAJI NELER?

Gelir ve belli suçlara bulaşmamış olmak gibi şartlar var. Kriterlere uyan herkes, bundan faydalanabilecek. Projeden faydalanmak isteyen çiftlerin Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı’ndan da faydalanması gerekiyor. Eğer bankalar bu krediyi, yine yüzde 4.10 faizle ve 6 yıl vadeyle vermiş olsaydı toplam geri ödeme 590 bin lira olacaktı. Bu hesapla aslında 440 bin liralık bir avantajdan bahsedebiliriz. Özetle faizsiz kredi, yeni evlenecek çiftler için bulunmaz bir fırsat sunacak. Çiftler bu krediyle evlenir evlenmez borç sarmalına da girmemiş olacak.

Haberin Devamı