Ekonomi 20 bin depremzedeye 'Umut' oldu

20 bin depremzedeye 'Umut' oldu

Paylaş
20 bin depremzedeye 'Umut' oldu

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrasında bölgedeki ihtiyaçları karşılamak için kamu kurumları, iş dünyası, vatandaşlar yani tüm kesimler seferber oldu. Temel ihtiyaçların yanında barınmanın da büyük bir açık oluşturduğu bölgede, kalıcı konutlar inşa edilene kadar konteyner kentler ile bu ihtiyaca cevap veriliyor.

Deprem bölgesinde konteyner kent kuran topluluklardan biri de Koç Holding oldu. Holding, topluluk şirketleri ile birlikte AFAD koordinasyonunda Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya’da 5 farklı noktada, yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı, 5 bin konteynerden oluşan ve sosyal yaşam alanlarıyla öne çıkan ‘Umut Kent’leri kurdu.

Haberin Devamı

6 DAKİKADA 1 MONTAJ

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu ile birlikte Hatay’da yaşamın başladığı Umut Kent’i ziyaret ettik. Deprem sonrasında temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra barınmaya odaklandıklarını anlatan Çakıroğlu, “Ülke genelindeki konteyner arz-talep dengesine etki etmemek adına yurt dışından tedarik yolunu seçtik. Global tedarikçilere hızla ulaştık. Şubat ayı bitmeden ilk konteynerler yola çıkmıştı. Çin’de üretilen konteyner evlerin montajı için Osmaniye’de sıfırdan bir tesis kuruldu ve 6 dakikada bir evin montajı yapıldı. 1.5 milyon kilometreden fazla lojistik operasyonla konteyner evlerin bölgelere sevkiyatı sağlandı” diye konuştu.

‘YIKILMAYAN TEK ŞEY’

Umut Kent projesine başlamadan önce saha araştırması yaptıklarını da belirten Çakıroğlu, “Araştırma sırasında görüşülen bir depremzede; ‘Burada her şey yıkıldı, yıkılmayan tek şey umut’ dedi. Projelerin ismine buradan ilham aldık” dedi. Çakıroğlu, şunları söyledi: “Umut Kent’leri, sakinleri için sadece barınma değil, yaşamla yeniden bağ kurma alanları olarak modelledik. Öncelikli hizmet konularımızı eğitim, istihdam, spor ve sosyal hayata katılım olarak belirledik. Yönetici seviyesinde 4 arkadaşımızı 4 ilden sorumlu yaptık. Umut Kent’lerde yaşam sürdüğü sürece depremzedelerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

KLİMA DA BULUNUYOR

Deprem bölgesinde sıcaklık şu an 40 dereceleri aşıyor ve konteynerler içinde klima en büyük ihtiyaç. Bu nedenle Umut Kent’lerde yüksek kapasiteli klimalar kullanıldı. 60 bin mobilya ve 25 bin beyaz eşya ile donatılan kentlerde, her ev tentelerle gölgelendirildi. Ayrıca evlerin yüzde 3’ü engelli dostu tasarlandı. Umut Kent modelini farklı kılacak en temel unsurlardan biri sosyal yaşam alanları oldu. Market, aile sağlığı merkezi, psikososyal destek merkezi, ibadethane, çamaşırhane, kuaför, kafeterya gibi temel hizmet alanları yaratıldı. Okulların yanında ders dışı saatleri de kaliteli kılacak eğitim birimleri, aktivite alanları, kütüphane ve teknoloji sınıfları oluşturuldu. UN Women Türkiye ile işbirliği yapılarak Kadın Dayanışma Merkezleri hayata geçirildi.

Haberin Devamı

5.5 MİLYAR LİRA DESTEK

Koç Topluluğu olarak deprem anından itibaren 1000 kişilik gönüllü ekipleriyle birlikte bölgede yer aldıklarını ifade eden Çakıroğlu, sağlanan finansal desteğin ise 2023 yılı için toplam 5-5.5 milyar lira seviyesinde olduğunu belirtti. Yetişkinlerin iş hayatına geri dönmesinin de önemini vurgulayan Çakıroğlu, “Topluluk şirketlerine, mümkün olabilecek istihdam olanaklarını bölgeye kaydırma çağrısı yaptık. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya’da çağrı merkezleri açarken, İş Makineleri Operatörü ve Teknisyen Yetiştirme Programları gibi süreçleri hayata geçirdik. Üniversiteli gençlere staj imkanları tanımladık” diye konuştu. Bu kapsamda Hatay’daki Umut Kent’te açılan çağrı merkezinde yaklaşık 20 genç iş imkanı buldu.