Ekonomi 2016 yılı enflasyonu yüzde 8.53 oldu! Emekli ve memur enflasyon farkı alacak mı?

2016 yılı enflasyonu yüzde 8.53 oldu! Emekli ve memur enflasyon farkı alacak mı?

Paylaş
2016 yılı enflasyonu yüzde 8.53 oldu! Emekli ve memur enflasyon farkı alacak mı?

Yıllık enflasyon yüzde 8,53'e yükseldi. Beklenti yüzde 7,6 oranında gerçekleşmesiydi. Emekli ve memura ise kötü haber geldi. Enflasyon verisi sonrası dolar 3,60'la yeni rekorunu kırdı

Türkiye İstatistik Entitüsü, Aralık ayı enflasyon verisini açıkladı. Buna göre aralık ayında enflasyon yüzde 1.64 arttı. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 8,53 yükseldi. Beklenti yüzde 7,6 oranında gerçekleşmesiydi.

Tüketici fiyatları kasım ayında gıda fiyatlarında yaşanan düşüşün de desteğiyle artış beklentilerinin aksine yıllık bazda bir düşüş göstererek yüzde 7.16'dan yüzde 7'ye gerilemişti.



Dolar kuru 3.60 TL ile tarihi rekor kırdı

TÜFE'DE BEKLENTİ NEYDİ?


TÜFE’de 2016 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,53, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,53 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,78 artış gerçekleşti.

Piyasaların beklentisi TÜFE'nin Aralık ayında yüzde 0.9, yıllık yüzde 7.6 olacağı yönündeydi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 9,94 arttı. Yİ-ÜFE yüzde 2,98 artış gösterdi.

Aralık itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre, tüketici fiyatları yüzde 7,78, yurt içi üretici fiyatları yüzde 4,3 arttı.


EMEKLİ VE MEMURA KÖTÜ HABER


Yıllık enflasyon milyonlarca emekli ve memuru yakından ilgilendiriyor. 2016'nın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 5'i aşması durumunda emekliler enflasyon farkı alacaktı. Ancak ikinci yarıda enflasyondaki artış yüzde 4.73 seviyesinde kaldı.



2017 emekli maaş zammı ne kadar oldu?


EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN GRUBUNDA


Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Aralık ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,29, ulaştırmada yüzde 1,97, eğlence ve kültürde yüzde 1,42 ve ev eşyasında yüzde 1,28 artış gerçekleşti.

GİYİM VE AYAKKABIDA FİYAT DÜŞTÜ


Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 2,55 ile giyim ve ayakkabı oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Aralık ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,14 ile haberleşme oldu.

Yıllık en fazla artış yüzde 31,59 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 12,36, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11,08, sağlık yüzde 9,73, eğitim yüzde 9,47 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.


EN YÜKSEK ARTIŞ BU İKİ İLDE


26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 10,09 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,31 ile Adana, Mersin bölgesinde gerçekleşti.

2017 OVP'DE SAPMA OLMAYACAK


Enflasyon verisi ile ilgili konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2017'de enflasyonda OVP'de sapma olmayacak. Aralık enflasyonunun yüksek çıkmasında kur ve enerjiden gelen etki beklediğimiz seviyede" dedi.

"YAPILAN ZAMLARIN ETKİSİNİ GÖRÜYORUZ"


Enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak Işık FX Analisti Gizmen Nalbantoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: "Aralık ayında %8.53 artan enflasyon ile yılı Merkez Bankası’nın hedefinin oldukça üzerinde kapattık. Enflasyondaki yükselişte gıda fiyatlarında görülen düzeltmenin sona ermesi ve yapılan zamların etkisini görüyoruz. Özellikle yaz aylarında turizm sektöründeki sıkıntılar nedeniyle hizmet sektörü ve talepteki zayıflama gıda fiyatlarının yükselmesini sınırlıyordu. Çekirdek enflasyon tarafında ise kur geçişkenliğinin görülmeye başlandığını görüyoruz. Yılın ilk yarısında kurun gecikmeli etkileri çekirdek enflasyonu yukarı çekmeye devam etmesini bekliyorum.

Yıllık bazda en yüksek artış %31.59 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Burada zamların etkisini görülüyor. Önümüzdeki ay ÖTV, köprü zamlarının etkileriyle enflasyonda yükseliş devam edebilir. İlk çeyrekte ayrıca petrol ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyon üzerinde etkili olacaktır. Şubat ve Mart aylarında baz etkisiyle birlikte enflasyonda yükselişin devam edebileceğini düşünüyorum.

Üretici fiyatlarına baktığımızda ise kurdaki yükselişin etkisini net bir biçimde görüyoruz. Girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklı %10’a dayanmış bir üretici fiyatları verisi görüyoruz.

Enflasyondaki yükseliş sonrası gözler yine her zaman olduğu gibi Merkez Bankası’na çevrilecek. Aralık ayı toplantısında, döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığı belirtilmişti.

Merkez Bankası’nın Ocak toplantısında alacağı karar önemli olacak. İç talepteki toparlanmanın yanında, kredi talebinde beklenen yükseliş bu yıl için enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Merkez Bankası enflasyonda yükseliş beklediğinden Ocak ayını pas geçebilir. Ancak ilk çeyrek rakamlarına göre Şubat veya Mart ayında faiz artırmak zorunda kalabilir. Kurda ise 3.50-3.55 bandının yukarı kırılması ile 3.60 seviyesine doğru yükseliş devam edebilir."

Haberin Devamı