Ekonomi '2023 altın yıl olacak' Gramda rekor geldi, uzmanı yeni beklentiyi açıkladı

'2023 altın yıl olacak' Gramda rekor geldi, uzmanı yeni beklentiyi açıkladı

Paylaş
'2023 altın yıl olacak' Gramda rekor geldi, uzmanı yeni beklentiyi açıkladı

Altın fiyatlarının yükseliş trendine girmesinin ardından rekorlar peş peşe geldi. Son günlerde 1093 TL’den işlem gören gram altında son durum yatırımcıların merak konusu oldu. Gram altın ile ilgili yeni rekor için ise uzman isim tarih verdi. ‘2023'ün altın bir yıl’ olabileceğini ifade eden uzman isim Mehmet Ali Yıldırımtürk, piyasalarda son durumu ve 2023 tahminlerini açıkladı.

İpek ALEMDAR GÖDE / Posta.com.trAltın fiyatlarında bir süredir devam eden dalgalı hareketler yönünü yukarı yönlü çevirdi. Piyasalarda peş peşe rekorların gelmesinin ardından yatırımcıların yeni tahminlerini merak etmeye başladı. Piyasaları değerlendiren altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yeni yıl beklentisini açıkladı.

Haberin Devamı

 “FAİZ İNDİRİMLERİ SONA EREBİLİR”

Piyasaları değerlendiren Yıldırımtürk, ‘Altın daha önce güçlü dolar ve yüksek faiz baskısından kurtulmuş durumda’ diyerek “Şu anda altında parite ve faizden bağımsız bir yükseliş var. Artık bundan böyle gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz artırımlarının daha sınırlı olacağı ve bu sınırlı faiz artırımlarına rağmen enflasyonun istenilen düzeyde ve istenilen zamanda gerilememesi söz konusu. Özellikle Çin’de kovid kurallarının gevşemesi ve orada piyasaların açılıyor olması ortamı hareketlendirecektir gibi görünüyor. Burada üretimde artış olursa endüstriyel metal fiyatlarında artışlar söz konusu olabilir. Bütün bunların yanında enflasyonun düşmüyor olması stagflasyon beklentisi endişesi oluşturuyor. Zaten Avrupa’da bir stagflasyon endişesi var. Bunun yanında özellikle son dönemde yaşanılan Ukrayna-Rusya savaşında zaman zaman Rusya’dan karşı ataklar geldiğini görüyoruz. Özellikle enerji konusunda hala Avrupa ile Rusya arasında bir anlaşma sağlanabilmiş değil. Bunlar da enflasyonu etkileyecek gerekçeler. Diğer taraftan uzun süredir ara verilen Kuzey Kore’nin füze deneme safhası tekrardan başlamış görünüyor.

Haberin Devamı

Altın daha önce güçlü dolar ve yüksek faiz baskısından kurtulmuş durumda. Merkez bankalarının zaman zaman faiz toplantıları sonrasında baskılanabilir. Ancak geçtiğimiz aylardaki o baskının daha da hafifleyeceğini, ekonomik durgunluk veya stagflasyon, jeopolitik gerginliklerin yansıyacağını düşünüyorum. Altın fiyatlarının 1800 doların üzerinde kaldığı sürece hatta 1805 doların üzerinde kaldığı sürece teknik olarak kısa sürede 1850 dolar seviyelerini göreceğini düşünüyorum. Yılın ilk çeyreği itibari ile de 1900 dolar seviyelerinde görülebileceği kanaatindeyim. Unutulmamalı ki geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşı başladığı dönemde altının onsu 2070 dolar seviyesindeydi. Ama şu anda gördüğüm kadarıyla altına doğru bir yönelme söz konusu. Dünya Altın Konseyi’nden de gelen raporlar bunu gösteriyor. Büyük fonlardan da ‘ayı piyasası’ dediğimiz baskılayarak fiyat oluşturma ve alımların bir süreden beri devam ettiğini görüyoruz. Bütün bunları üst üste koyarsak 2023’ün altın için yükselen bir trend olacağı kanaatindeyim. ‘2023 için altın yıl’ ifadeleri kullanılabilir. Örneğin ABD merkez bankasının ki beklentiler o yönde yılın ikinci yarısından itibaren faiz indirimlerine son vereceğine dair beklentiler var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Yatırımcılar son dönemdeki hareketlerini değerlendiren Yıldırımtürk, “İç piyasadaki yatırımcı daha ziyade Türk Lirası ile yatırım yapıyor. Dolar/TL bir süreden beri Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile bir süredir sabit duruyor. Sene sonunda bankaların döviz açık pozisyonlarını kapatması, kur korumalı mevduatta gelirin düşük olması tek haneli politika faizinden kaynaklıyor. Böyle olunca da tüzelde bireylerin de kur korumalı mevduat sisteminden çıkma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren yüksek enflasyon ve altın alımlarını sürdüren yatırımcının enflasyonda düşüş beklentisi olsa da seçim ortamında verilecek krediler, teşvikler ve mutfaktaki enflasyonun düşürülememiş olmasından dolayı vatandaş elindeki paranın değerini korumak için altın alıyor. Bunun yanında asgari ücretin arttırılacak olması ve EYT ile ilgili çalışmalar yeni para arzı anlamına da gelecektir. Tüketime gidilmese bile en azından borçların ödenmesi bu borcun alacaklısının tüketime yönelmesi gibi enflasyonun düşmesini engelleyeceği ve daha sınırlı bir enflasyon içinde olunacağı düşünülüyor” dedi.  

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARI NE KADAR YÜKSELECEK?

Yıl sonu ve yeni yıl altın fiyatlarına ilişkin beklentilerini açıklayan Yıldırımtürk, “Ne zaman bir seçim yapılır da, kurulan hükümetin ekonomi programı piyasalar tarafından benimsenirse o zaman enflasyonda bir miktar geri çekilmeler söz konusu olabilir. Şu an için net bir şey söylemek mümkün değil. Ben içeride de vatandaşın altın alımlarına devam edeceğini düşünüyorum. Şu sıralarda gram altının 1105 TL civarında serbest piyasa satışı var. Yakın zamanda da 1150 daha sonra da 1250 TL seviyelerini göreceğini bekliyorum. Bir miktar kur korumalı mevduat sistemi ile döviz fiyatlarının yatay seyretmesi altının iç piyasalardaki gram fiyatını hedeflenen 1250 -1450 TL seviyelerinin gerçekleşmemesinde etkisi var. Yoksa altının ons fiyatı dış piyasalarda yükseliyor. Şu anda enflasyona karşı büyük paraların borsaya gittiğini görüyoruz. Ama daha küçük yatırımcıların yastık altına yöneldiğini görüyoruz. Yatırımcıların yükselişler karşısında satışlar yapmadığını sadece yatırım aracı değiştirirken satış yaptığını görüyoruz. Ama buna rağmen alışların hala devam ettiğini görebiliyoruz” şeklinde konuştu.  

Haberin Devamı