Ekonomi 2024 günlük yemek bedeli istisnası 187 TL

2024 günlük yemek bedeli istisnası 187 TL

Paylaş
2024 günlük yemek bedeli istisnası 187 TL

2024 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 54.54 artışla yüzde 10 KDV dahil 187 TL olarak belirlendi.

Daha önce bu tutar KDV dahil 121 TL’ydi. İşverenler çalışanların fiilen çalıştığı gün sayısı başına bu ücreti ödeyerek vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Günlük yemek parası, işverenler tarafından belirlenir. Ancak yemek istisna bedeli, devlet tarafından tespit ediliyor. Bu istisnaya uygun olarak yapılan ödemelerde vergi avantajlarından yararlanılabilir. 187 TL’yi aşan ödemelerde ise sadece aşılan miktar için gelir ve damga vergileri ödenir.

Haberin Devamı

Dolayısıyla vergiden istisna tutar, işletmeler açısından önemli avantaj sunuyor. Örneğin; aylık çalışma günü 26, işletmedeki çalışan sayısı ise 10 olsun. 187 TL’lik günlük yemek bedeline göre yapılan hesaplamayla bu işletmede işverenin aylık kazancı yaklaşık 4 bin TL (işçi başına 400 lira), yıllık kazancı da 48 bin TL civarında olur. Bu tutar da 1 çalışanın yaklaşık 3 aylık asgari ücretine yakın bir tutar.

KIDEM TAZMİNATINI ARTIRIR

Yasaya göre; bir çalışana yol, yemek gibi ücretler maaşına ek olarak ödeniyorsa, bu ödemelerin hepsinin kıdem tazminatına dahil edilmesi gerekiyor. Kısaca süreklilik arz eden ücretler ya da menfaatler brüt olarak hesaplamaya dahil edildiğinden tazminat da artmış olur.

Haberin Devamı