Ekonomi 37.1 milyar liralık vergi ertelendi

37.1 milyar liralık vergi ertelendi

Paylaş
37.1 milyar liralık vergi ertelendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın attığı adımlara ilişkin bilgi paylaştı.

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ’da deprem tarihi itibarıyla ‘mücbir sebep’ hali ilan edilirken, deprem bölgesindeki 669 bin 562 faal mükellef tarafından 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ertelendi.

Haberin Devamı

24 AY FAİZSİZ TAKSİT

Mücbir sebep ilan edilen 11 ilde ödenmesi gereken yaklaşık 37.1 milyar liralık vergi ödemelerinin 6 ay ertelendiği ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:

“Mart, Mayıs ve Temmuz 2023’te ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresini mücbir sebep halinin bitimi tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihine kadar erteliyoruz. Ayrıca bu yerlerde bulunan borçluların vergi dairelerine olan borçları gerekli şartları taşımaları kaydıyla faiz alınmaksızın azami 24 ay süreyle taksitlendirilecektir.”

 

 

AYNİ VE NAKDİ YARDIMLARA VERGİ İNDİRİMİ

  • Yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınacak.
  • İhtiyaç malzemelerinin ayni olarak bağışlanması durumunda, bu bağışların tamamı da indirim konusu yapılabilecek. Bedelsiz yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmelerce indirim konusu yapılabilecek.
  • Bedelsiz barınma hizmeti sağlayan işletmeler için KDV ve konaklama vergisi aranmayacak.

BEYANNAME VERME SÜRESİ UZATILDI

Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15 Ağustos 2023’e, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 31 Ağustos 2023’e kadar uzatıldı. 2023 yılı 1’inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamelerinin ise alınmayacağı belirtilen açıklamada, “Ayrıca bu illerdeki toplam 2 milyon 166 bin 685 Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi de erteleme düzenlemesinden yararlanacaktır” denildi.

Haberin Devamı