Ekonomi 4 milyar dolar gelir elde edildi! Turizmde 'sağlık' rekoru

4 milyar dolar gelir elde edildi! Turizmde 'sağlık' rekoru

Paylaş
4 milyar dolar gelir elde edildi! Turizmde 'sağlık' rekoru

Turizmde bu yıl 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolarlık gelir hedefleyen Türkiye; deniz, kum, güneş turizmi dışında sağlıktan doğaya, spordan kültür turizmine kadar birçok alanda milyonlarca turist çekerken, son yıllarda en büyük ataklardan birini ise sağlık turizmiyle gerçekleştirdi.

2022’de Türkiye’nin sağlık turizminde 4 milyar dolarlık gelirle rekor kırdığını ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, atılacak adımlarla ve markalaşma çalışmalarıyla Türkiye’nin 2024’te ise daha fazla gelir elde edebileceğini söyledi. Sağlık turizminde sonraki yıllar için hedef 10 milyar dolar gelir elde etmek.

Haberin Devamı

KALKINMA AJANSI KURULSUN

Deprem, mayıs seçimleri ve İsrail’in Gazze’ye saldırısı sonrası sağlık turizmi ekonomisinin yüzde 30 daraldığının bilgisini paylaşan Terziler, Türkiye sağlık turizmine diğer bir darbenin ise Türk markalarının yurt dışında şube ve klinikler açmaya başlamasıyla oluşacağını vurguladı. “Elimizde çok büyük bir gücümüz varken yurt dışı yatırımlar Türkiye’ye gelecek akımı keser” diyen Terziler, Türkiye sağlık turizmini artırmak için ‘Sağlık Turizm Kalkınma Ajansı’nın bir an önce kurulmasının da elzem olduğunu dile getirdi.

SAÇ EKİMİ VE ESTETİK

Türkiye’de artık sadece saç ekimi ve estetik operasyonlar için değil, pek çok sağlık ihtiyacı için de dünyanın birçok ülkesinden hasta ağırlandığını söyleyen Terziler, “2022’de 1 milyon saç turisti ağırladık. Sağlık turizminde saç ekimi liderliğini koruyor. Türkiye’de artık saç ekimi konusunda belli bir kaliteye ulaşıldı. Estetik, diş, saç içeren hatırı sayılır klinikler kurulmaya başlandı. Dünya standartlarında hizmetleriyle Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katma değer sağlayan bir noktada bulunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Saç ekimi dışında kök hücre tedavilerine insanların çok rağbet gösterdiğini ve yurt dışından kök hücre tedavisi için talepler oluşmaya başladığını belirten Terziler, yurt dışından özel jetleriyle gelen misafirleri ağırladıklarını belirtti. Saç ekimi, kök hücre tedavisi ve diğer tedavi hizmetlerinden faydalanan misafirlerin bir seferde 50 bin Euro gibi bütçelerde harcama yapabildiklerini söyleyen Terziler, “Bunlar çok katma değerli güzel işler. Hem merkezlerin çoğalması lazım hem de bu merkezleri kuracak kalite anlayışı olan işletmeci ve doktorların sayısının artması lazım” dedi.

AVRUPA’DAN GELİYORLAR

Sağlık turizmi için Türkiye’ye en fazla Avrupa’dan gelindiğini dile getiren Servet Terziler, şöyle konuştu: “Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, İspanya gibi ülkeler çok yoğun bir şekilde saç ekimine geliyor. Estetik cerrahide de Avrupa’dan çok yoğun akım alıyoruz. İkinci olarak en fazla Ortadoğu ülkelerinden, üçüncü sırada ABD’den, dördüncü sırada İngiltere’den insanlar geliyor. Asya Ülkeleri’nden; Japonya’dan, Çin’den, Kore’den yavaş yavaş gelişler artmaya başladı. Estetik cerrahide de çok yoğun Avrupa’dan akım alıyoruz.”

Haberin Devamı