Ekonomi 450 milyon dolarlık yatırım

450 milyon dolarlık yatırım

Paylaş
450 milyon dolarlık yatırım

Başta mobilya olmak üzere enerji, inşaat ve perakende sektörlerindeki 28 şirketle faaliyetlerini sürdüren Doğanlar Holding, mobilya alanındaki yatırımlarına devam ederken, bir yandan da rotayı enerji ve inşaata çevirdi.

Enerjide 300 milyon dolarlık yatırıma hazırlanan holding, öte yandan 150 milyon dolarlık konut projesine başladı. Böylece toplamda 450 milyon dolarlık yatırımı devreye alan holding ilk olarak 2017’de kurduğu Biotrend Enerji şirketi kapsamında kendi plastik atıklarını kullanarak kimyasal ileri dönüşüm yapacak. İzmir Aliağa’da yer alacak tesisin 2027’de tamamlaması planlanıyor.

Haberin Devamı

CARİ AÇIĞA KATKI

Biotrend’in yeni projesiyle ilgili bilgi veren Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Yılda 50 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesine katkı sağlayan Biotrend, yeni yatırımıyla, Türkiye’nin plastik hammaddesi ithalatını azaltarak yerli üretimi artıracak. Yüzde 100 cari açığa katkı yapacak ve ciromuzu da 2 katına çıkaracak bir proje. Honeywell ortaklığında gerçekleşecek olan yatırımın tamamlanması ile tesiste yıllık 55 bin ton piroliz yağı üretilmesi planlanıyor. Böylece Biotrend olarak toplamda 600 milyon dolarlık bir yatırım yapmış oluyoruz” dedi.

80 BİN TON ÇÖP

Biotrend’in Ezine’deki biyokütle yakma santraliyle de ilgili konuşan Doğan, “Bu tesiste ise kesim sonrası toprak altında kalan ağaç kökleri yakılarak oluşan buhar enerjiye dönüştürülüyor. Bu sayede 60 bin hanenin elektrik ihtiyacı sağlanıyor. Tesisin kurulu gücü 18.8 megavat. Ayrıca çöpten elektrik üretiyoruz. Türkiye’de günlük 80 bin ton çöp oluşuyor. Bunun 5’te 1’i tesislerimizden geçiyor. Yani tesislerimiz Türkiye’nin en büyük çöp işlenen yeri” dedi. Ayrıca mobilya fabrikalarında GES yatırımı yapacaklarını belirten Doğan, “Bu GES yatırımı için 4.2 milyon dolar bütçe ayırdık” diye konuştu.

Haberin Devamı

İTALYAN BİR MARKAYLA GÖRÜŞÜYOR

Doğanlar Mobilya Grubu olarak ise 2024’te Doğtaş, Kelebek Mobilya, Kelebek Mutfak Banyo, Lova Yatak, Ruumstore ve Biga Home markalarıyla büyümeye devam edeceklerini belirten Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, ihracattaki ülke sayısını artırmak için 2024’te konsolide bütçesinin yüzde 5’ini yatırımlara ayıracaklarını söyledi. Mobilyada ayrıca yeni satın almalar ve işbirlikleriyle büyüme hedeflediklerini belirten Doğan, İtalya’da bir markayla iletişimde olduklarını belirterek, “Bu İtalyan markayla ortak bir ticari marka yaratmak veya yeni marka oluşturmak için çalışmalar yapabiliriz. Yılsonu gibi tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ YOLDA

Türkiye’de bir kentsel dönüşüm projesine imza atacaklarını anlatan Davut Doğan, “Araziyi 10 yıl önce almıştık. İstanbul Yenibosna’da 300 dairelik bir kentsel dönüşüm projesi olacak. Eylül ayında yapımına başlanacak ve yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek. 30 aylık bir sürede tamamlamayı planlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl açılan ve Senegal’in ilk ve tek mobilya fabrikası olan Biga Home markasının bugün 19 satış noktası var ve Afrika pazarında büyümeye devam ediyor. Yine Senegal’de yeni arsa aldık. Orada yine farklı inşaat projelerimiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı