Ekonomi 500 milyon Euro'luk Avrupa'nın en büyük hattında Türk imzası

500 milyon Euro'luk Avrupa'nın en büyük hattında Türk imzası

Paylaş
500 milyon Euro'luk Avrupa'nın en büyük hattında Türk imzası

Avrupa’nın halihazırda en büyük boru hattı projesi olan, Avrupa Birliği’nin ve Romanya’nın artan ihtiyacını karşılamak için yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasiteye sahip olan Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı, 500 milyon Euro yatırımla inşa ediliyor.

Transgaz’ın yatırımcısı olduğu projenin Avrupa Birliği ihale kanunlarına göre yapılan ihalesini Kalyon Holding, 2020 yılında teknik olarak tam puan alarak kazanırken, geçtiğimiz yıl haziran ayında projenin inşası için işe başlama talimatı verildi.

Haberin Devamı

ORTAK FAYDA LİSTESİNDE

Toplam 308 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesinin boru indirme töreni dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu ve Kalyon Holding yöneticilerinin katılımıyla düzenlendi. Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, Kalyon Holding olarak Türkiye’de ve küresel ölçekte büyük projelere imza attıklarını belirterek, “Avrupa Komisyonu Ortak Fayda Listesi Projeleri kapsamında yer alan bu proje, hem Avrupa Birliği’nin hem de Romanya’nın artan gaz ihtiyacının karşılanması ve enerji arz güvenliği açısından önem taşıyor” diye konuştu.

GENİŞ KATILIM

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve Haluk Kalyoncu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Lütfü Elvan ile Mehmet Cengiz, Ali Kibar gibi iş dünyasından isimler katıldı.

Haberin Devamı

100 BİN TON ÇELİK BORU

Projenin detaylarını da anlatan Kalyoncu, “Proje kapsamında, kullanılacak boruların temini, 20 adet vana istasyonu, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor. Proje kapsamında Kalyon Holding tarafından yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru tedarik ediliyor. Büyük çoğunluğu Türkiye’den. Projede istihdam da 1200 kişiye çıkacak. İnşa süresi 24 ay olan proje, 2025 yılında tamamlanacak. Proje, Romanya ile ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracak. Sadece şirketimizin değil ülkemizin de mühendislik gücünü küresel ölçekte gösterecektir” dedi. Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian da projede şu anda yüzde 30 seviyesine gelindiğini, önümüzdeki yıl haziran ayında proje tamamlandığında Romanya’nın Balkanlar ve Orta Avrupa için önemli bir hub konumuna geleceğini belirtti.

 

Proje, Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğalgaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımı ile çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılmasını kapsıyor.

Haberin Devamı

TÜRK MÜTEAHHİTLERİ YÜKSELEN YILDIZ HALİNE GELDİ

Törene katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Türk inşaat sektörünün yurtdışında tamamladıkları birçok prestijli projeyle iş dünyasının yükselen yıldızı haline geldiğini söyleyerek, “Kalyon Holding de Avrupa’nın en büyük boru hattının inşasıyla gurur duyacağımız bir işe imza atıyor. Şeffaf ve zorlu geçen ihaleyi, teknik olarak tam puan alarak kazanan Kalyon Holding’in bu başarısında TANAP Doğalgaz Boru Hattı ile Silivri BOTAŞ Doğalgaz Depolama Tesisi gibi projelerde gösterdiği mühendislik kabiliyeti ve tecrübesi etkili oldu. Enerji sektöründe sürdürülebilir pek çok örnek projeye imza atan holding, mühendislik ve büyük proje yönetme yeteneğini Avrupa’ya taşıyor” diye konuştu.

YATIRIMA DAVET

Romanya ile siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin yanı sıra gönül bağının da bulunduğunu vurgulayan Cevdet Yılmaz, şunları söyledi: “Türk müteahhitlerimiz bugüne kadar Romanya’da 11 milyar dolar değerinde 211 proje üstlendiler. Türk şirketlerinin 7.5 milyar dolar civarında Romanya’ya doğrudan yatırımı var. Geçtiğimiz yıl 10 milyar doları aşkın ticaret hacmine ulaştık. İnşallah bu yılı 12 milyar doların üzerinde kapatacağız. Turizm açısından Türkiye’den Romanya’ya 750 bin, Romanya’dan Türkiye’ye 1 milyon civarında turist geldi. Bunlar önemli rakamlar ama daha üst düzeye çıkarma potansiyelimiz var.” 21 Mayıs’ta Romanya Başbakanı ve heyetinin Türkiye’ye geleceğini söyleyen Yılmaz, Romanyalı firmaları da yatırıma davet etti.

Haberin Devamı