Ekonomi 561 bin kişiye 7 bin 608 lira! 1 Ocak itibarıyla arttı, bayramdan önce ödenecek

561 bin kişiye 7 bin 608 lira! 1 Ocak itibarıyla arttı, bayramdan önce ödenecek

Paylaş
561 bin kişiye 7 bin 608 lira! 1 Ocak itibarıyla arttı, bayramdan önce ödenecek

Hasta ve yaşlı bakımını üstlenen akrabalara evde bakım maaşı ödeniyor. 1 Ocak’ta 7 bin 608 liraya çıkan maaştan toplam 561 bin vatandaş yararlanıyor. Normalde her ayın 15’inden sonra yatması gereken maaş bu kez bayramdan önce ödenecek.

Hasta veya ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabalara destek olmak için her ay düzenli yapılan ödemeye ‘evde bakım yardımı’ deniyor. Bakım maaşı da 6 ayda bir memur maaş katsayısının artmasına bağlı olarak güncelleniyor. 31 Aralık 2023’e kadar 5 bin 97 lira olan bu destek, 1 Ocak 2024 itibarıyla 7 bin 608 liraya çıkmıştı. Evde bakım yardımı her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara yatıyor. Ancak bu kez ödemeler erken olacak.

Haberin Devamı

‘AĞIR ENGELLİ’ RAPORU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla her ay yatırılan evde bakım yardımı ödemelerini Ramazan Bayramı dolayısıyla öne çekerek, yarın toplam 4.2 milyar lira ödeme yapacaklarını bildirdi. Ödemelerden 561 bin vatandaş yararlanıyor. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor.

EN AZ 8 SAAT İLGİLENMELİ

Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka yer almalı. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası verilmiyor. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor. Rapor dışında gelir durumu da önemli. Asgari ücretteki artış, evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor.

Haberin Devamı

HANEDEKİ KİŞİ SAYISINA GÖRE GELİR ŞARTI

Evde bakım parası almak için paranın ödeneceği kişiyle birlikte yaşayan hane halkının, tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Kişi başı gelir kriteri şu anda 11 bin 334 lira. Yani 4 kişilik ailenin toplam geliri 45 bin 330 liranın altındaysa bu maaşa başvuru hakkı doğuyor. Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak yapılabiliyor.