Ekonomi 7 milyar dolarlık Darknet suç pazarı

7 milyar dolarlık Darknet suç pazarı

Paylaş
7 milyar dolarlık Darknet suç pazarı

Özel ağlarla girilebilen ve her türlü illegal işlemin döndüğü internetin karanlık şebekesi Darknet’te her gün binlerce kişinin yaşamı karartılmaya devam ediyor. Kişisel veriler havalarda uçuşuyor. Günlük işlem hacminin 7 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Özel ağlarla girilebilen ve her türlü illegal işlemin döndüğü internetin karanlık şebekesi Darknet’te her gün binlerce kişinin yaşamı karartılmaya devam ediyor. Kişisel veriler havalarda uçuşuyor. Günlük işlem hacminin 7 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İnternetin karanlık yüzü olan Darknet’teki suç dosyaları her geçen gün daha da kabarıyor. Tahminlere göre bu evrende dönen yasa dışı satış faaliyetlerin günlük işlem hacmi 7 milyar dolar civarında. Bu evreni oluşturan web sitelerine de Dark Web adı veriliyor. Para trafiğinin takip edilememesi için genelde satışlar dijital paralar üzerinden yapılıyor. Pazarın yıllık büyüme oranı ise yüzde 20-30 arası. Genel olarak satılan ürünlerin fiyatları da bu yıl ortalama yüzde 50 daha da artmış. Örneğin geçen yıl kişisel verilerin satışı 20 dolardan başlarken bu yıl 50 dolarlara kadar çıkmış. Bir adet sahte pasaportun fiyatı geçen yıl 500-1000 dolar arasındayken bu yılki fiyatlar bin ile 2 bin dolar skalasına uzanmış.

Haberin Devamı

YILBAŞI DÖNEMİ ÇOK KRİTİK

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, yılbaşı gibi özel dönemlerde Darknet’teki işlem hacimlerinin iyice tavan yaptığını belirterek, “Bu dönemlerde online alışverişler daha hızlı ve daha dikkatsizce yapılabiliyor. Güvenlik tavsiyelerine pek uyulmuyor. Bugün ülkemizde bilgileri çalınan bir kredi kartı, ülkemiz sınırları içinde değil de Orta Amerika gibi uzak ülkelerdeki suç çetelerine satılıyor ki izi sürülemesin” dedi.

GENÇLER MERAKA KAPILMASIN!

Gençlere dikkat çeken İsa Altun, şunları söyledi: “Ergenlik dönemlerindeki merak duyguları yüzünden buralarda gençler ciddi vakit harcıyorlar. Fakat bazılarının başı ciddi belaya girebiliyor. Nitekim geçtimiz yıllarda Avrupa’da manken olmak isteyen genç kızlar gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştu. Bir süre sonra bu gençlerin Darknet’deki çeteler tarafından kaçırıldığını ve bazılarının korkunç bir şekilde öldürüldüğünü gazetelerde okuduk.”

HER TÜRLÜ PİSLİK KOL GEZİYOR

Darknet’te yasadışı tüm oluşumların yer aldığına vurgu yapan Altun, “Bu arenada kiralık katiller, uyuşturucu satıcıları, çocukların istismarı ile ilgili videolar satanlar, terör örgütlerine eleman kazandırmak isteyen çeteler, yasa dışı silah tüccarları, sahte evrak düzenleyiciler gibi aklınıza gelen her türlü pis ve yasadışı işler dönüyor. Ayrıca buralarda suç veya iftiralar da çok sık olur. Adliyelik olabilirsiniz. Kendinizi aklayana kadar maddi ve manevi yıkımlar yaşamanız söz konusudur. Sağlıklı insanların bu alana girmesi akıl ile izah edilecek bir şey değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

SİBER POLİSLER SIKI TAKİPTE

İnternet hizmeti veren temelde 3 ağ var. Bunlar; herkesin kullandığı yüzeysel ağ, özel yazılımlarla ulaşılan derin ağ (deep web) ve karanlık ağ (dark web) olarak adlandırılıyor. Yüzeysel internet, sanal dünyanın sadece yüzde 10’unu oluşturur. Kalan kısmı ise aklınıza gelebilecek tüm illegal ya da çok gizli işler için kullanılıyor. Bu derin aleme TOR adı verilen tarayıcı ile giriliyor. Siber polisler uluslararası çapta buradaki mücadelesini hızla artırsa da karanlık dünyanın belli bir sunucusu olmadığı için çoğu suçlu izini kaybettirebiliyor. Ancak burada suçluları yakalama oranı da her geçen gün artıyor.

NE YAPMALI?

Dark Web’de gizli IP adresleri vardır ve Dark Web’e giriş yapmak için farklı bir internet tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Bu tarayıcısının adı Tor’dur. Mümkünse hiç girmeyin. Çünkü içeriklerin yüzde 95’i yasal değil.

Haberin Devamı

Her şeyden önce her durumda çift faktörlü kimlik doğrulama zincirleri kullanın. 

Özel karakterli şifreler kullanmayı alışkanlık edinin.

Yazılım güncellemelerini yüklemek, bilgisayarınızın ve verilerinizin daha güvenli olmasını sağlar.

Emin olmadığınız hiçbir bağlantıyı tıklamayın ve kişisel verilerinizi asla paylaşmayın.

TAKİPÇİ SAYISINA GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

İsa Altun’un verdiği bilgiye göre öne çıkan bazı tarifeler ise şöyle:

Instagram şifresini kırmak takipçi sayısına göre 50-1000 dolar.

Normal bir e-posta hesabı veya sosyal medya hesabı: 100 dolar

Plastik üzerine klonlanabilen kredi kartı bilgisi 10-50 dolar.

Banka hesap bilgileri (limite göre): 100-1.000 dolar.

Uzun süreli DDoS saldırısı: 700-1.000 dolar.

Telefon rehberini ve yazışmaları ele geçirmek: 20-100 dolar.

Şirket bilgilerini ele geçirmek: 400-500 dolar.

Kişisel e-posta ve sohbet kayıtları: 100 – 2.000 dolar

Basit bir web sitesini hacklemek: 50 ila 100 dolar.

Haberin Devamı

Güvenli bir web sitesini hacklemek: 1000 ila 5.000 dolar.

Kredi siciliniz bozuksa ve bunu yükseltmek istiyorsanız, 750 kredi puanı: 150 dolar.

1 milyon legal görünümlü ara klasörlere sızan e-posta spamı: 200 dolar.

Kötü amaçlı dosya şifreleme: 25-50 dolar.

500 kötü amaçlı e-posta spam ile şirketlerin bilişim sistemini çökertmek: 400-500 dolar.

Pasaportunun orijinal gibi dijital kopyası: 25 dolar.