Ekonomi 700 bin kamu işçisine yüzde 45 zam! En düşük maaş 15 bin lira

700 bin kamu işçisine yüzde 45 zam! En düşük maaş 15 bin lira

Paylaş
700 bin kamu işçisine yüzde 45 zam! En düşük maaş 15 bin lira

700 bin kamu işçisinin zam oranı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Kamu işçilerimizin maaşlarına toplu iş sözleşmesi çerçevesinde refah payı dahil yüzde 45 artış yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini 15 bin liraya çıkarıyoruz” dedi. Erdoğan, temmuz ayı için enflasyon farkı ve refah payı hazırlıklarının olduğunu da söyledi.

Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçinin beklediği zam oranı belli oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yürüten Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkan Ergün Atalay ve Hak İşçi Sendikaları (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan ile bir araya gelerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak zammı açıkladı.

Haberin Devamı

 

 

‘HASBİ DEĞERLENDİRME’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Arkadaşlarımızın yapmış oldukları görüşmeler üzerinde vicdanımı, değerlerimi bunları bir kenara koymadan, ülkemin de menfaatlerini bir kenara koymadan şöyle hesabi olmanın ötesinde hasbi bir değerlendirme yapalım istedim. Hasbi değerlendirmenin neticesinde bana gelen bilgileri aşmaya gayret ettim. Çalışma hayatımızın kıymetli temsilcilerini ve onların ailelerini düşünerek bugüne hazırlığımızı yaptık. Bu protokolle yaklaşık 700 bin kardeşimizin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz.”

 

 

PRİM, FAZLA ÇALIŞMA VE YARDIMLARDA DA ARTIŞ

Toplu sözleşmenin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, protokolün detaylarını şöyle açıkladı:

Haberin Devamı
  • Protokolle kamu işçilerimizin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan hakları belirlenmektedir. Epeyce ayrıntısı bulunan protokol çerçevesiyle refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz.
  • En düşük kamu işçisi ücretini 15 bin liraya çıkarıyoruz.
  • Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilere yüzde 4-6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.
  • Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz.
  • Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz.
  • Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz.
  • Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz.

TEMMUZDA ENFLASYON FARKI VE REFAH PAYI DÜZENLEMESİ

Enflasyonun ve hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılara karşı tüm vatandaşların gelirini artırarak refah seviyelerini yükseltecek yeni düzenlemeler yapacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Asgari ücret artışından, memur ve emekli zammına yıl başında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var. Memurlarımız müsterih olsunlar, onların hakkını teslim etmek boynumuzun borcudur. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz, şu ana kadar da ezdirmedik. Kimseyi gördüğünden geri koymayacağız, tam tersine hep daha ileriye taşıyacağız.

MEMURLARI DA YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor. Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos’ta başlayacak.