Ekonomi 76 bin 780 kişi kira için arabulucuya başvurdu

76 bin 780 kişi kira için arabulucuya başvurdu

Paylaş
76 bin 780 kişi kira için arabulucuya başvurdu

Kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu 1 Eylül’de başlamıştı. Arabuluculuk mekanizması, aylarca süren dava süreci yerine en fazla 4 haftada anlaşmazlıkları çözüyor. Son 3.5 ayda arabulucuya 76 bin 780 başvuru geldi.

Son dönemde fahiş oranda artan kiralar nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar dur durak bilmiyor. Yüksek kira artışlarına karşı yüzde 25 sınırı, 2 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Ancak ev sahipleri mevcut kiracısını çıkarmanın her yolunu deniyor. Bu nedenle tahliye davalarının sayısı artarken, sözleşmesi 5 yılı dolduranlar da daha yüksek kira alabilmek için kira tespit davası açıyor. Buna karşılık kiracılar da kendi haklarını savunmak istiyor. İki taraf da soluğu mahkemelerde alınca, büyük bir yoğunluk oluştu. Bu yoğunluğun yanında davaların yıllar sürmesiyle süreç de tıkanıyor. Bir de dava masrafları ödeniyor.

Haberin Devamı

DAVA AÇMANIN ŞARTI

5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. Uygulama 1 Eylül’de devreye girdi. 1 Eylül itibarıyla kira anlaşmazlıklarından dolayı dava açmak isteyenler, önce arabulucuya başvuruyor. Arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılamıyor, açılması halinde usulen reddediliyor.

TARTIŞMALARI EN AZA İNDİRDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül itibarıyla devreye giren kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 başvuru olduğunu, bunlardan 32 bin 98’inin anlaşmayla sonuçlandığını bildirdi. Tunç, böylece vatandaşların, dava yoluna gitmeden dostane şekilde uyuşmazlıklarını çözdüğünü belirtti. Arabuluculuk ile tarafların anlaşmasının, tahliyeleri ve yeni kiralama ihtiyacını azalttığı için kiraların düşmesine de katkı sağladığını ifade eden Tunç, “Ağustosta 20 bin kira davası açıldığını düşündüğümüzde 3.5 ayda 70 bin dava açılması muhtemelken dava sayısının 13 bin 923’te kalması yargının iş yükünü de azalttı. En önemlisi de kiracı ev sahibi tartışmalarını aza indirerek toplumsal barışa hizmet etti” dedi.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Vekil (avukat) marifetiyle UYAP üzerinden başvuru yapılabileceği gibi vekil olmadan müracaatını yapmak isteyenler, adliyelerin arabuluculuk merkezlerine giderek elindeki belgelerle birlikte (kira sözleşmesi, taahhütname vb.) başvuru yapabilir.

Arabulucuya başvuru ücretsiz. Müracaatta vatandaş veya vekilinin hiçbir ödeme yapmalarına gerek yok.

Ortalama 1 hafta içinde arabulucu ataması yapılıyor. Arabulucu mevcut durumda avukat olmak zorunda.

Arabulucu taraflarla iletişim kuruyor, arabulucunun atandığına dair bilgi mesajı tarafların sisteme kayıtlı telefonlarına kısa mesajla bildiriliyor.

Arabuluculuk sürecine davet mektubu müracaat eden tarafa ve diğer tarafa gönderiliyor.

Haberin Devamı