Ekonomi 87 milyar TL'lik sektör İstanbul'da buluşuyor

87 milyar TL'lik sektör İstanbul'da buluşuyor

Paylaş
87 milyar TL'lik sektör İstanbul'da buluşuyor

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) tarafından desteklenen MOTOBİKE ISTANBUL 2024 Fuarı, 20-23 Mart 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.

Motosiklet sektörü artık bir endüstriye dönüşmenin eşiğinde. Gelişen yan sanayi ile birlikte büyük bir atılım içinde olan motosiklet sektörünün 2023 yılı Türkiye toplam cirosu yaklaşık 87 milyar TL civarında oldu. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, “2023 yılında toplam 957 bin motosikletin tescili yapıldı. 2024 yılı Ocak ayında ise geçen dönemin aynı ayına göre yüzde 48 büyüyerek 66 bin motosiklet satışı gerçekleşti. Bu ivmenin 2024 yılında da devam ederek pazarın 1 milyon 200 bin adet civarında olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 30 ARTACAK

Araştırmalara göre küresel yıllık iki tekerli araç üretiminin, bugünkü seviyesinin üçte biri oranında artarak 2030 yılında 160 milyon araca çıkacağını vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti: “Bu bilgiler ışığında motosiklet pazarının ülkemizde hız kesmeden büyümeye devam etmesi bize yakın bir gelecekte Türkiye’nin Avrupa ve Kuzey Afrika ülkeleri için motosiklet üretim üssü olması yönünde büyük bir güven veriyor. Hedefimiz sektörümüzü bir endüstri haline getirmek. Ülkemize 200 bin ilave istihdam kazandırmak. İlgili tüm kamu kurumları ve özel sektör el ele vererek motosiklet sektörünün endüstriye dönüşümünü gerçekleştirmek için emin adımlar atıyoruz.”

B SINIFI EHLİYET UYGULAMASI

Artık B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc ve 11 kw’ya kadar olan motosikletleri belgelerini değiştirmeden kullanabileceklerini söyleyen MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk de ”Bu yeni düzenleme ile yüzde 60 daha ucuz ve zaman kaybı yaşamadan A1 sınıfı ehliyete sahip olunacak. Bu haktan yararlanmak için sürücü kurslarına kayıt olarak 6 saat direksiyon eğitimi sonrasında sınavdan başarılı olmak gerekiyor. Uygulama 1 Mart tarihinden sonra sürücü kurslarında başlamış oldu. Ayrıca ilk günlerdeki fiyat karmaşası da bitti” diye konuştu.

Haberin Devamı

300’DEN FAZLA MARKA KATILIYOR

Yaz sezonuna yeni bir araçla girmek isteyenler ve otomobille seyahat etmek yerine farklı mobilite çözümleri arayanlar için 300’den fazla markanın katılım göstereceği Motobike Istanbul fuarında en yeni motosiklet, bisiklet ve aksesuar modelleri sergilenecek. Fuara özel kampanyalarla satışa sunulacak elektrikli scooterlar, kasklar, eldivenler, ceketler, bakım-onarım ürünleri, yedek parçalar ve lastikler de sergilenecek ürün grupları arasında yer alıyor. Sürüş deneyimleri, rota önerileri, teknik bilgiler ve keyifli sohbetlerin yanı sıra, motosiklet ve bisiklet dünyasının ünlü isimlerini ağırlayacak Motobike Academy özel programına fuara giriş yapan tüm ziyaretçiler ücretsiz olarak katılım gösterebilecek.

YASCO MAĞAZA ZİNCİRİ GENİŞLİYOR

Haberin Devamı

1990 yılında Sabancı Holding ortaklarından Yakup Sabancı tarafından kurulan Birlas Motorsports, jant, otomobil aksesuarları ve tuning sektörlerinde hizmet veriyor. 2020 yılında YASCO Motorsport mağaza zincirini hayata geçiren grup bu mağazalarda motosiklet kullanıcılarının ihtiyacı olan tüm ürün ve hizmeti kaliteli servis anlayışıyla müşterilerine sunuyor.

1 MİLYONA ÇIKABİLİR

Antalya’daki bayi toplantısında konuşan Birlas Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Sabancı, kurumsal motosiklet mağazacılığına önem verdiklerini belirterek tüm iş ortaklarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Birlas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Demirdağ da 2023’te Türkiye’de motosiklet pazarının 1 milyon adetlere çıktığına dikkat çekerek bu araçların bakım-onarım ve servis ihtiyaçlarının artışa geçeceğini belirtti.

ÜRÜN ÇEŞİDİ ARTACAK

Demirdağ, halen 10 ilde 12 adet olan Yasco Motorsports franchise sayısının 30’a çıkacağını vurguladı. Scooter başta olmak üzere 4 ebat Yasco marka motosiklet lastiğini pazara sürdüklerini kaydeden Demirdağ, bu sayının 12’ye çıkacağını ifade etti. Yasco markasıyla madeni yağ, montaj kremi, fren balatası gibi ürünleri de pazara sunduklarını hatırlatan Demirdağ, bu ürünlerin artacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

HONDA’DAN SCOOTER GELİŞİM PROGRAMI

Honda Motosiklet Türkiye, her geçen yıl artan motosiklet kullanımına ek olarak Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrasında B sınıfı ehliyetle 125 cc motosiklet kullanılabilecek olması nedeni ile scooter sürüş güvenliği konusunda önemli bir adım attı. Türkiye’nin en büyük motosiklet gelişim merkezi olan Honda Safety Türkiye, özellikle yeni motosiklet sürücüleri için Scooter sürüş programını başlattı.

Yetkililer trafikte empati kurabilmek için otomobil sürücülerinin de motosiklet eğitimi almasının önemine dikkat çekti. Güvenli motosiklet sürüşü kültürünün yaygınlaşması çalışmalarını genişleten Honda Türkiye ayrıca motosiklet satın alan müşterilerine yönelik de özel eğitim videosu uygulamasını hayata geçirdi. Başlangıç Seviyesi programı, merkezde sunulan diğer programlarda olduğu gibi Japonya’da eğitim alan uzman kadro tarafından veriliyor.

Haberin Devamı

DENGE VE ADAPTASYON

1 günlük programda scooter kontrol mekanizmalarından başlayarak denge ve adaptasyon çalışmalarına, scooter park çalışmalarından sürüş dinamiklerine kadar birçok konu ele alınıyor. Değişen yönetmelik sonrası B sınıfı ehliyet sahibi otomobil sürücülerinin de 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek olması ile motosiklet eğitimi önemini daha da artırıyor.