Ekonomi 950 uçakla dünyada oyun kurucu olacak

950 uçakla dünyada oyun kurucu olacak

Paylaş
950 uçakla dünyada oyun kurucu olacak

129 ülkede 345 noktaya uçan milli bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl içinde filosunu iki katına çıkaracak. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, 440 olan uçak sayısının sipariş teslimatlarıyla 2033’te 810’a ulaşacağını söyledi. Bolat, “İştiraklerle (AJet ve SunExpress) uçak sayımız 950’ye yükselecek. ABD’de 3 büyük havayolu şirketi var. Asya’da da 3 büyük Çinli bulunuyor. Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyüğü THY. Gelecekte dünyada göreceğiniz oyun kurucu 7 havayolundan biri THY olacak” dedi.

Gelecek 10 yıla ilişkin beklentilerini ve stratejilerini paylaşan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, yakın dönemde verdikleri 355 adetlik Airbus uçak siparişine dikkat çekti. Boeing’deki teknik sorunlara da (önce 737 Max ve şimdi de 737 Max 9) bakarak tercihlerini Airbus’tan yana kullandıklarını ifade eden Bolat, 2033 yılında filonun 810 uçağa çıkacağını, filodaki uçak dengesinin Airbus’a doğru kayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

3’Ü ABD’Lİ DİĞER 3’Ü ÇİNLİ

THY’nin, 2033 yılına kadar iştirakleri Anadolujet (AJet olmuştu) ve SunExpress ile 950 uçağa ulaşacağını söyleyen Ahmet Bolat, “Şu anki yolcu sayımız 83.4 milyondan 2033’te 171 milyona, dünyada uçtuğumuz destinasyon sayısı da 345’ten 400’e yükselecek” dedi. Yeni uçakların filoya katılmasıyla THY’nin dünyada oyun kurucu 7 havayolu şirketinden biri olacağını vurgulayan Bolat, “ABD’de United, American ve Delta olmak üzere 3 büyük taşıyıcı var. Asya’da da 3 büyük Çinli bulunuyor. Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyüğü THY” diye konuştu.

144 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Airbus A 350 tipi bir uçağın fiyatının 416 milyon dolar olduğunu belirten Ahmet Bolat, şu bilgileri paylaştı: “Bu 4 tane Beşiktaş stadyumunun maliyetine eşit. Bu uçağın finansmanını 12 yılda ödüyoruz. Bu finansmanı ödemek için 12 yıl boyunca her yıl 500 bin yolcu bulmaya çalışıyoruz. Yani 12 stadyum dolusu kişiyi Alaska’dan başlayarak Avustralya’ya kadar bulup dolduruyoruz. Bu kadar uçak bulundurmanın, Airbus’a para üretmenin ne faydası var? Biz 2023’te ülkeye yaklaşık 20.8 milyar dolar doğrudan para getirdik. Ekonomiye 56 milyar dolarlık katkımız oldu. 10 yılda filo 2 katına çıkınca ekonomiye katkımız 144 milyar dolar olacak. Yani biz sadece ‘Dünyada şu büyüklükte havayolu olalım’ demiyoruz. Havacılığı kullanarak ekonomiye katkıyı amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı

İHRACATIN YÜZDE 5’İNİ TEK BAŞINA YAPTI

Hizmet ihracatının 100 milyar doları yakaladığını bunun 52 milyar dolarının Türkiye’de kaldığını belirten Bolat, “100 milyar doların 16 milyar dolarını THY tek başına getirdi. Yani mal ihracatı dahil 350 milyar dolarlık ihracatın yüzde 5’ini THY sağlamış. 16 milyarın 8 milyar doları da Türkiye’de kaldı” şeklinde konuştu.

HAVADA CEO ÇIKABİLİR!

Ahmet Bolat, makam odasındaki kontrol sistemini de tanıttı. Dünyadaki tüm THY uçaklarını ekranda izlediklerini belirten Bolat, “Örneğin; Los Angeles’ta bir gecikme varsa hemen o bölgenin müdürüne bağlanıp sorunu anında öğrenebiliyoruz. Bir sonraki adımda kabindeki yolculara bağlanacağım. ‘Size daha iyi nasıl hizmet edebiliriz diye soracağım. Havayolunun CEO’su bu şekilde sohbet edecek” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’DA ZİRVE

THY’nin müdür ve üstü düzeydeki 850 yöneticisi Antalya’da yıllık değerlendirme toplantısında bir araya gelerek geleceğe dönük rotalarını belirleyecek.

11 HEDEF ÜLKE 10 MİLYON TURİST 30 MİLYAR DOLAR GELİR

2023 yılında Türkiye’ye havayolu ile 42 milyon turist geldiğini bunun 13.3 milyonunu THY olarak kendilerinin getirdiğini söyleyen Ahmet Bolat, “Kişi başı turist harcaması 900-950 dolar. Meksika’daki Cancun bölgesine 13 milyon turist gelmiş ve 40 milyar dolar para bırakmış. Kişi başı 3 bin dolar bırakmışlar” dedi. Türkiye’ye gelen turistlerin de 3 bin dolar harcamasını istediklerini kaydeden Bolat, bu kapsamda ABD, Kanada, Avustralya, Güney Kore (yılda 30 milyon Koreli dünyayı dolaşıyor), Japonya, Çin (150 milyon Çinli turist var), Malezya, Tayvan, Endonezya Singapur, Meksika olmak üzere 11 hedef ülke belirlediklerini söyledi. Bolat, “11 ülkede yaptığımız tanıtım faaliyetleriyle ülkemize gelen nitelikli turist sayısını artırıyoruz. Türkiye tarihin sıfır noktası (Göbeklitepe, Karahantepe...). Burada sadece deniz, güneş, kum yok. Büyük potansiyel var. Atlanta’dan çıkıp Phuket’e gidecek turisti Türkiye’ye çekmek istiyoruz. 11 ülkede 10 milyon turist ve 30 milyar dolar gelir hedefliyoruz” detaylarını paylaştı.

Haberin Devamı

GÜNEY KORELİLER BAL-KAYMAĞA BAYILDI

Dizi sektörünün Türkiye’nin tanıtımına önemli katkı yaptığını söyleyen Ahmet Bolat, sosyal medya fenomenlerinin de ülke tanıtımına olumlu etkisi olduğunu belirtti. Bolat, “Örneğin; Güney Koreli bir YouTuber gelip Türkiye’de bal-kaymak yemiş ve bunu ülkede anlatmış. Şimdi Kore’ye bal-kaymak ihraç ediyoruz. Dizide geçti diye Meksikalı turistler, Üsküdar’a gelip Kızkulesi manzarasında çay içip simit yiyor” dedi.

PİLOT 140 BİN EURO’YA YETİŞİYOR

Ahmet Bolat, geçen yıl aldıkları 1141 pilotla toplam pilot sayılarının 6 bin 500’e çıktığını söyledi. Her yıl en az 600 pilot aldıklarına işaret eden Bolat, şöyle konuştu: “Her ilana en az 10 bin başvuru alıyoruz. Dar gövdeli bir uçak başına 12 pilot gerekiyor. Geniş gövdelide bu sayı 21 pilota çıkıyor. Bir pilotun eğitimi 1.5-2 yıl sürüyor. Bir pilotu kokpitte sağ koltuğa oturtmak 3 yıl alıyor. Konaklaması, yemesi, harçlığı dahil pilot başına maliyet 140 bin Euro (yaklaşık 4.5 milyon lira). Bu tutar, 10 yılda pilotlardan tahsil ediliyor.”

Haberin Devamı

EN DEĞERLİ İLK 5 ARASINA GİRECEK

THY’nin değerinin 2023 sonu itibarıyla 10.8 milyar dolar olduğunu, bu değerle dünyada 9’uncu sırada bulunduğunu belirten Bolat, “Hisse fiyatı yüzde 30 artarsa dünyanın en değerli 5’inci havayolu oluruz” dedi.