Ekonomi Abonelere indirim olarak yansıyacak! 1 haftada 1 milyarlık tahsilat

Abonelere indirim olarak yansıyacak! 1 haftada 1 milyarlık tahsilat

Paylaş
Abonelere indirim olarak yansıyacak! 1 haftada 1 milyarlık tahsilat

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması kapsamında şirketlerin geri ödeme sürecinin başladığını ve şu ana kadar şirketlerden yaklaşık 1 milyar lira tahsil edildiğini açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), uluslararası piyasalardaki olağanüstü maliyet artışlarının arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerin bu maliyet artışlarından korunması için 1 Nisan 2022’de Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması’nı (AUF) uygulamaya almıştı. AUF, serbest elektrik piyasasında bir santralin en fazla ne kadar gelir elde edeceğini belirliyor. EPDK geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, AUF kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılacağını duyurmuştu. Açıklamada ayrıca, şirketlerin tüketicilere faiziyle toplam 11 milyar liradan fazla geri ödeme yapacağı ifade edilmişti. Bir başka deyişle bu tutar faturalara indirim olarak yansıyacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 40 şirketin bu meblağı mutlak surette geri ödeyeceğini idari soruşturma sürecinin ayrıca yürütüldüğünü vurguladı. AUF’u sabote edecek, tüketiciye maliyet yükü oluşturacak hiçbir girişime izin vermeyeceklerini belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Şirketlerin büyük kısmı geri ödeme sürecini başlattı. Kararımızın tebliğinin üzerinden 1 hafta geçmeden 1 milyar liraya yaklaşan bir kısmı tahsil edildi. Şu unutulmamalı: Bu bir ceza değil haksızca alınmış bir meblağın iadesi. Ödemeye yanaşmayan şirket olursa EPİAŞ’taki alacaklarından ve teminatlarından keseceğiz. Yani ya ödenecek ya ödenecek.”