Ekonomi A'dan Z'ye emekliye zamlı ikramiye

A'dan Z'ye emekliye zamlı ikramiye

Paylaş
A'dan Z'ye emekliye zamlı ikramiye

16 milyon emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında 3’er bin lira yani toplam 6 bin lira ödeme yapılacak. Ödeme ne zaman yapılacak? Yeni emekli olanlar alacak mı? EYT’liler bu uygulamadan yararlanıyor mu? Emeklinin dul ve yetimine ne kadar yatırılacak? Merak edilenleri araştırdık. İşte yanıtları...

1000 LİRAYLA BAŞLAMIŞTI

Haberin Devamı

2018’de yapılan yasal düzenlemeyle, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramda 1.000’er lira ikramiye ödenmeye başlamıştı. İkramiye tutarı 2021 yılında ise 100 liralık artışla 1.100 liraya çıkarılmıştı. Geçen yıl ikramiyeler yüzde 82 zamla 2 bin liraya yükseltilmişti. Böylece emekliye 2023’te 4 bin lira ek ödeme yapılmıştı. İkramiyeler bu yıl da zamlı yatacak. Müjdeyi önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vermişti.

MECLİS’E GÖNDERİLDİ

Erdoğan, “Emeklilerimizin bayram ikramiyelerinde de bütçe imkanlarını tekrar zorlama pahasına bir artış yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki bayramda bu rakamı yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükselteceğiz. Ülkemizde emekli maaşı alan, vefat edenlerin hak sahipleriyle birlikte 16 milyon kişi var. Yapılan her bir iyileştirmenin bütçeye maliyetini buna göre düşündüğümüzde karşımızdaki tablo çok daha iyi anlaşılacaktır” demişti. Bayram ikramiyesini 3 bin liraya yükseltecek teklif de Meclis Başkanlığı’na sunulan 8. Yargı Paketi’ne eklendi.

Haberin Devamı

HAK SAHİPLERİ KİM?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

HESABA NE ZAMAN GEÇECEK?

Yapılan yüzde 50 artışla bu yıl emeklinin cebine toplam 6 bin lira daha girmiş olacak. Ramazan Bayramı bu yıl 10-11-12 Nisan tarihlerinde olacak. 10 Nisan tarihinden önce ilk bayram ikramiyesinin ödenmesi gerekiyor. Bu noktada 8-9 Nisan tarihleri öne çıkıyor. Kurban Bayramı da 16-17-18-19 Haziran’da olacak. Bayram ikramiyesinin 15 Haziran’dan önce ödenmesi gerekecek. Kurban hazırlıkları nedeniyle bu ödemenin 10-14 Haziran arasında ödenmesi bekleniyor.

İŞ GÖREMEZLİK AYLIĞI ALANA DA VAR

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecek. İş göremezlik oranı yüzde 50 ise 1.500 lira ödenecek.

Haberin Devamı

DUL VE YETİMİ NE KADAR ALACAK?

Vefat eden emeklinin hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Emekli maaşının yüzde 75’ini hak eden dul ve yetimlere 2 bin 250 lira, yüzde 50’sini hak edenlere 1.500 lira, yüzde 25’ini hak edenlere ise 750 lira ödeme yapılacak.

YENİ EMEKLİ OLANLAR FAYDALANIYOR MU?

EYT’den emekli olan, eski emekli ya da ikramiye ödemesi öncesinde emeklilik için dilekçesini veren emekliler de ikramiyeden faydalanacak. Maaşını tam olarak hak eden tüm emekliler 3 bin lira oranında emekli ikramiyesini alacak. Henüz maaş bağlanmadıysa ikramiye ilk maaşla yatacak.

KİMLERE EVİNDE TESLİM EDİLECEK?

Emekli aylığını PTT’den alan 65 yaş üstü vatandaşların ikramiyeleri, evlerine teslim edilecek. Yine hasta olup da ikramiyesinin evde ödenmesini isteyenlere kolaylık sağlanacak.

HACİZ UYGULANIR MI?

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’inci maddesinde, “Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez” hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

Haberin Devamı