Ekonomi Afet bölgelerinde 45 bin konut teslim edildi! İzmir’de 459 konut sırada

Afet bölgelerinde 45 bin konut teslim edildi! İzmir’de 459 konut sırada

Paylaş
Afet bölgelerinde 45 bin konut teslim edildi! İzmir’de 459 konut sırada

Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler sonrasında yeni konut ve işyerlerini 1 yıl içerisinde tamamlayıp teslim etmeyi hedefleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında kalıcı konutların inşasına başlarken, bugüne kadar afet bölgelerinde 45 bin konut, işyeri, köy evi ve ahırları teslim etti. Sırada İzmir’deki 459 konut var.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye, yaralarını sarmaya çalışıyor. Bölgede bir yandan geçici barınma olanakları sağlanırken, diğer yandan kalıcı konutlara yönelik çalışmalar başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önceki gün Malatya’da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde bakanlık tarafından deprem bölgelerinde orta hasarlı konutlarla birlikte toplam 653 bin 178 konutu yeniden inşa edeceklerini belirtti. Afet bölgelerinde 1 yılda konut ve işyerlerinin tamamlanması hedefleniyor. Şu ana kadar deprem, sel, yangın gibi afetler sonrasında 45 bin konut, işyeri, köy evi ve ahırları tüm sosyal donatılarıyla birlikte vatandaşlara teslim edildi. Bu kapsamda son dönemde hayata geçirilen İzmir konutları da örnek oldu.

Haberin Devamı

5 BİNİ AŞKIN

Bu kapsamda bakanlık, İzmir Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Depremin ardından yeni konut ve işyerlerinin inşasına başlandı. Afetlerden etkilenen vatandaşlarımıza yeni konutlarını ve işyerlerini 1 yıldan kısa bir sürede teslim ettik, etmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza ayrıca bu dönemde kira ve taşınma desteği sağlandı. Kentsel dönüşüm kararı alınan bölgelerde ivedilikle çalışmalara başlandı” denildi. İzmir’de afetzede vatandaşlara 1404’ü Bayraklı Merkez’de ve 3 bin 657’si rezerv yapı alanında olmak üzere toplam 5 bin 61 konut inşa edildiği, ilk konutların teslim törenini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştiği hatırlatıldı.

Haberin Devamı

MAYISTA BİTECEK

Açıklama şöyle devam etti: “Bugüne kadar 1400’ü yerinde olmak üzere 4 bin 602 konutun yapımı tamamlandı ve teslim edildi. 459 konutun yapımında ise sona gelindi ve mayıs ayına kadar tamamı teslim edilecek” denildi. Bu alanda ayrıca 357 işyeri, anaokulu, ilköğretim okulu, ortaöğretim okulu, sağlık tesisi, 2 cami ve genel altyapı işlerinin ihaleleri gerçekleştirildi. Ayrıca rezerv alanda genel altyapı işi kapsamında; 19 bin 573 metre yol, 14 bin 774 metre yağmur suyu hattı, 16 bin 86 metre atık su hattı, 24 bin 997 metre içme suyu hattı, 5 adet su deposu, 3 adet terfi merkezi inşaatının tamamlandığı belirtildi.


 

EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM

  • Şu anda İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecinin yürütüldüğü ifade edilen açıklamaya göre, şehirde riskli yapı olarak tespit edilen 57 bin 109 konut ve işyerinin dönüşümü gerçekleştirildi. Bu kapsamda İzmir’de kira yardımından kamulaştırmaya ve yapıma kadar 1.8 milyar liralık destekte bulunuldu.
  • TOKİ, bugüne kadar İzmir’de toplam yatırım bedeli 27 milyar lira olan 19 bin 430 konutu sosyal donatılarıyla beraber inşa etti. Yatırım bedeli 11 milyar lira olan 3 bin 960 konutun yapımı ise devam ediyor. Bu projeler tamamladığında İzmir’e toplamda 13 bin konut ve dükkan kazandırılmış olacak.
  • İlk Evim, İlk İşyerim projesi kapsamında İzmir’de toplam 12 bin 400 konut inşa edilecek. Bu kapsamda 25 bin konutluk arsa da sunuldu. İlk İşyerim kapsamında ise İzmir Kemalpaşa’da 40, Aliağa’da 500 ve Torbalı’da 70 olmak üzere toplam 610 dükkan bulunuyor.
  • İzmir’de toplam büyüklüğü 563 bin metrekare olan 4 millet bahçesi projesi bulunuyor. Bergama Millet Bahçesi’nin yapımına devam ediliyor. Seferihisar, Kiraz ve Konak millet bahçelerinin projelendirme çalışmalarına devam ediliyor. Bayraklı’da 360 bin metrekare büyüklüğündeki millet bahçesinin de projesi hazır hale getirildi.

AFET BÖLGELERİNDE HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?

  • 2020 yılı ve 2022 yılları arasında yaşanılan afetlerin etkilerini gidermek amacıyla Antalya, Muğla, İzmir, Kastamonu, Sinop, Bartın, Rize, Artvin, Giresun, Elazığ ve Malatya’da ihtiyaç duyulan konut, ticari yapı ve diğer yapıların inşa edilerek teslimleri gerçekleştirildi.
  • Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen 3 yıllık süreçte, Elazığ ve Malatya’da 33 bin 821 konutun inşası tamamlandı.
  • 23 Kasım 2022’de meydana gelen Düzce depremi sonrası 213 adet birimin üretilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.
  • İzmir’deki 5 bin 61 konut ve ticari bağımsız birimin inşaatından 4 bin 602 adet konutun yapımı tamamlandı.
  • Sel felaketi yaşayan Giresun’da 730 konutun inşası bitti.
  • 2021 yılı yaz aylarında Antalya ve Muğla yangınları sonrasında toplam 1450 konut ve 730 ahır inşa edildi.
  • Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 1265, Rize’de ise 400 konutun inşaat çalışmaları etaplar halinde tamamlanıyor. Bu çerçevede Kastamonu Bozkurt ilçesinde üretilen konutların hak sahiplerine teslim sürecine başlanıldı.

2 MİLYON GÜVENLİ EV

Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde yaklaşık 14 milyon insanın etkilediği bölgelerde çalışmalar devam ediyor. Yapılan açıklamada, “Şu anda sahada 250 bin konutun kentsel dönüşüm süreci fiilen devam ederken, İlk Evim, İlk İşyerim projesi kapsamında 250 bin sosyal sosyal konut ve 1 milyon konut amaçlı arsanın yapımı da sürüyor.

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan hasar tespitleri sonucunda köy evleriyle birlikte yaklaşık 500 bini aşkın konutun yapımı ile birlikte son bir yıl içerisinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırılarak yapı stoku güçlendirilmiş olacak” bilgisi paylaşıldı.

Haberin Devamı