Ekonomi Afet odaklı kentsel dönüşüm önerisi

Afet odaklı kentsel dönüşüm önerisi

Paylaş
Afet odaklı kentsel dönüşüm önerisi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında bir çağrı yaptı.

Ülkemizde 400 binden fazla müteahhit olduğunu ve bunların bir kısmının bırakın teknik eğitimi, hiç eğitim almamış kişilerden oluştuğunu vurgulayan TMB Başkanı Erdal Eren, “Depremler ülkemizde yıkımı ve acıyı da beraberinde getiriyor. Görüyoruz ki, öncelikle kentsel dönüşüm süreci her fırsatta dile getirdiğimiz üzere, afet odaklı ele alınarak acilen tamamlanmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

DENETİMDE ZAAFLAR BÜYÜK

2014 yılında sektörün anayasası olarak 10 madde altında açıkladıkları ‘İnşaat Sektörü Bildirgesi’nde yapı güvenliğine ilişkin sorunlara ve çözüm önerilerine işaret ettiklerini hatırlatan Eren, “İnşaat sektörünün genelinde eğitim, denetim ve sorumluluk gibi alanlarda zaaflarımız büyük. Son depremlerde de bunun örneklerini derin bir acıyla tecrübe ettik. Her zaman söylediğimiz gibi insanları depremlerin değil, ihmal ve kusurlu yapıların öldürdüğü gerçeğiyle artık yüzleşmeliyiz” diye konuştu.

 

 

SINIFLANDIRMADAN TAVİZ VERİLMEMELİ

Öncelikle, 2019 yılında yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılması için çıkarılan ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğin’ yurt çapında etkin ve taviz verilmeden uygulanması gerektiğini belirten Eren, “Sektörde denetim sistemi mekanizmaları da mutlaka güçlendirilmelidir. Süreçte sorumluluğun çok taraflı olduğu gerçeğini kabul ederek, gündemimizden imar affı benzeri uygulamaları tümden çıkartmalı, aksine müeyyidelerin caydırıcı olmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEVLETİN DESTEĞİ ŞART

1999 Marmara Depremi öncesi şartnamelerle yapılmış çok büyük yapı stokunun bulunduğunu hatırlatan Eren, şöyle konuştu:

“Afet odaklı yaklaşımla kentsel dönüşüm adımlarının hızlandırılması büyük önem taşıyor. Vatandaşın inisiyatifine bırakılmadan güvensiz yapıların hızla tahliye edilerek dönüşümün devletin desteğiyle gerçekleştirilmesine ihtiyaç var. Marmara depremi olasılığının her geçen gün arttığı ve başka bölgelerimizde risklerin sürdüğü bir ortamda, depreme hazırlanmak için kaybedecek zamanımız yok.”

 

 

HEP BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da ülkemizdeki yaklaşık 6.7 milyon riskli konutun ivedilikle dönüştürülmesi için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Riskli binaların dönüştürülmesinin bir rant aracı olarak görülmemesi gerektiğini tekrar tekrar söylüyorum. Artık müteahhitlerin fazla metrekare hesabı yapmasından, arsa sahiplerinin ekstra avantaj sağlama ısrarcılığından vazgeçmesinin ne kadar elzem olduğu ortadadır. Konut sahipleri değişen ekonomik koşullara göre hazırlanacak sözleşmelerde can güvenliğini ön plana alacak şekilde fedakarlık yapmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı