Ekonomi Afetzedelerin taşınma telaşına fırsatçı tarifesi

Afetzedelerin taşınma telaşına fırsatçı tarifesi

Paylaş
Afetzedelerin taşınma telaşına fırsatçı tarifesi

Kahramanmaraş merkezli depremde yüzlerce ev yıkılırken, kimi evler de hasarlı ya da ağır hasarlı olarak ayakta kaldı. On binlerce vatandaş yaşanan afet nedeniyle çevre illere göç etmeye başladı. 300 bin civarında vatandaşın Mersin’e gittiği tahmin ediliyor. Bu illerde nüfus artınca bazı emlakçılar ve ev sahipleri kiraları hızla yukarı çekti. Bu fırsatçılığın ardı arkası kesilmeyecek gibi görünüyor. Depremzedenin taşınma telaşını nakliyeciler de suistimal etmeye başladı.

Depremden etkilenen illerden biri olan Gaziantep Nurdağı’nda hasarlı evlerde yaşayanlar evlerinde kalan ve maddi değeri yüksek olan eşyalarını tahliye etmeye çalışıyor. Özellikle yüksek katlarda oturanlar, hasardan dolayı evlerine giremeyince çareyi asansörlü vinç sistemi olan nakliyecilere yöneldi. Asansörlü sistemle evin penceresinden aşağı indirilen eşyalar, kamyonlara yükleniyor. Kiralık evlerde olduğu gibi bu sisteme sahip nakliyecilere olan taleple fiyatlar bir anda katlandı.

Haberin Devamı

‘BİRİ 3 BİN, DİĞERİ 9 BİN TL İSTEDİ’

Nurdağı’nda yaşayan ve depremde evi ağır hasar gören Ramazan Özkan, “Nakliyecilerden biri geldi, 3 bin lira istedi. Bu sadece eşyaları aşağı indirme parası. İçinde taşıma parası yok. Sonra başka bir nakliyeci geldi, 9 bin lira talep etti. Bu vicdansızlık. İyi olabiliriz ama fırsatçıyız. Gaziantep’te sağlam binada kiraya çıkmak istesek ev bulamıyoruz. Bulsak kirası 5-6 bin liraya çıkmış. Mersin’i aradık aynı fiyat artışları” dedi.

NAKLİYECİ ‘RİSK ALIYORUZ’ DEDİ

Fiyat eleştirilerine ilişkin nakliyeci Abdurrahman Şahin de “Daha önce 4 bin liraya taşıdığımız eşyayı şu an 5 bin liraya taşıyoruz. Her şey para değil ama yukarılar hep çatlak patlak olduğundan dolayı çıkan adam 100-200 lira fazla alıyorsa, onu da göz önüne almak lazım. Yüzde 100 fiyat artışı gibi bir şey söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı