Ekonomi Ağır ticari satışlarda artış sürüyor

Ağır ticari satışlarda artış sürüyor

Paylaş
Ağır ticari satışlarda artış sürüyor

2023’ün ilk 8 ayında ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış gösterdi. Ancak tüketicinin krediye ulaşımda yaşadığı sorunlar, pazarı olumsuz etkilemeye başladı.

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) verilerine göre, 2023 yılının ilk 8 ayında satılan toplam ağır ticari sayısı 28 bin 494 oldu. Uzun yol ve yurtiçi lojistik hizmetlerinde kullanılan çekici satışları 2023 ilk 8 ayda geçen yıla göre yüzde 24 artarak 16 bin 811’a yükseldi. Semi-treyler araç pazarı ocak-ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 oranında arttı. Satış adedi ise 11 bin 193 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

KREDİYE ULAŞMADA KOLAYLIK SAĞLANMALI

Yatırım denklemlerini yakından takip ettiklerini söyleyen TAİD Başkanı Burak Hoşgören, “Ağır ticari araçlar sektörü, uzun yol taşımacılığından yurtiçi lojistiğine, dağıtım, inşaat, maden, atık yönetimi de dahil olmak üzere pek çok alanda makro ekonomik göstergelerin nabzını tutuyor. Araç alımını etkileyen faiz oranları, vergi uygulamaları, iç ve dış ekonomik göstergeleri yakından takip ediyoruz. Yakın dönemde biriken talep dolayısıyla pazarda henüz ciddi bir düşüş yaşanmamış olsa da ileriye dönük pazarın arzulanan canlılık ve büyüklükte olması için krediye ulaşılabilirliğin kolay ve rasyonel olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

AĞUSTOS BAZINDA DÜŞÜŞ VAR

Toplam ağır ticari araç pazarı 2023 Ağustos ayında ise bir önceki yılın Ağustos’una göre yüzde 4 azalarak 3 bin 318 adet oldu. Yine bu Ağustos ayında çekici satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34 oranında azalarak 1.655 adet, 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 85 oranında artarak 1.182 adet oldu. Türkiye’de bugüne kadar ağır ticarideki en büyük pazar 36 bin adetlerde. Bu yıl yeni rekor gelmesi bekleniyor ancak firmalar şu anda araç alımında “bekle-gör”konumunda. Özellikle çekici alımlarında sıkıntı yaşanırkan birçok firma alımları erteliyor.

Haberin Devamı

TRAKTÖR VE TİCARİLERİN ÜRETİMİ ARTTI

Türkiye’de ticari araçta 2023 ocakağustosta üretim yüzde 2, ağır ticari araç grubunda yüzde 27 artarken, hafif ticari araç grubunda geçen yıla paralel gerçekleşti. 2022 Ocak-Ağustos dönemine göre ticari araç satışları yüzde 60, ağır ticariler yüzde 32 ve hafif ticariler yüzde 66 arttı. İlk 8 ayda traktör üretimi yüzde 27 artarak 38.2 bin adet oldu. Bu yıl iç pazarda 70 bin adetin üzerinde satış öngörülüyor.