Ekonomi Airfryer ve kahve makinesi satışlarında patlama! Uzman uyardı: Yalancı indirimlere dikkat

Airfryer ve kahve makinesi satışlarında patlama! Uzman uyardı: Yalancı indirimlere dikkat

Paylaş
Airfryer ve kahve makinesi satışlarında patlama! Uzman uyardı: Yalancı indirimlere dikkat

Anneler Günü yaklaşırken airfryer ve kahve makinesi satışlarında yüzde 300'e yakın büyüme yaşanıyor. En çok tercih edilen fiyat aralığı belli olurken uzman isim 'Yalancı indirimlere aldanmayın' dedi ve son bir ayda uygulanan en düşük fiyata dikkat çekti.

Büşra Özbelli/ Posta.com.tr Anneler Günü ve düğün sezonunun yaklaşması nedeniyle züccaciye sektöründe hareketlilik yaşanıyor.

Haberin Devamı

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, "Ramazan Bayramı'nın bitmesiyle beraber düğün sezonuna başladık. Düğün sezonuyla birlikte en başta çeyiz satışlarımızda hareketlilik var. Bizim züccaciye ürünlerinin zaten yüzde 50'sini çeyiz satışları kapsıyor. Anneler Günü'nün de yaklaşmasıyla beraber airfryer dediğimiz çok az yağ kullanarak ya da fırçayla çok az yağ sürerek kızartma yapılan ürünün satışında yüzde 300'e yakın büyüme yaşıyoruz." dedi.

Yine çay ve kahve makinelerinin satışında ciddi bir artış yaşandığını belirten Öksüz, "Sadece Türk kahvesi olarak algılamamak lazım bunu. Her türlü kahveyi yapabilen makinelere karşı şu an ciddi bir talep var. Yine kişisel bakım ürünlerine de pandemiyle ilgi arttı. Kadınlar artık kuaföre gitmek yerine evde saç düzleştirici gibi aletlerle kendi işlerini görüyorlar. Bu dört ürün grubu için züccaciyede en çok talep görenler diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Airfryerda en çok tercih edilen fiyat aralığından bahseden Öksüz, "2 bin - 4 bin arası normal markalar, 4 bin liradan 8 bin liraya kadar da üst markalar satılıyor. Artık ürün sektörde bir doygunluğa gelmiş ve üst modelleri de gelmeye başlamış. Fırın gibi daha büyük ve ısısını kendi ayarlayan airfryer makine satışları çok revaçta görünüyor. Onlar da 6-8 bin lira arasında satılıyor. Epey üretici çıktığı ve rakebet çok sıkıştığı için fiyatlarda bir oturmuşluk var. Ürünün üst modellerine yoğun ilgi ve talep var. Öte yandan airfryer için kullanılan kullan-at pişirme kağıtlarında da büyük patlama olmuş." diye konuştu.

"Kahve makineleri ise, mağazalarda yine ön planda." diyen Öksüz bu alandaki ortalama fiyatlardan bahsetti.

"İnsanlar artık kapsül kahve makinelerinde kapsülden kahveyi çekiyor ve onları atmıyormuş. Birçok yerde bunları dolduran firmalar çıkmış. Bu kapsülleri götürüp oraya veriyorlar. Firmalar tekrar ağızlarını yeni kahveyle doldurup kapatıp geri veriyormuş.Fiyatlara bakarsak 9 binden başlayıp 50 liraya kadar gidiyor. Ama genelde 10-15 bin arasındaki kahve makine satışları daha çok. Kahve fiyatları mekanlarda yükseldiği için 'Evde iki dakikada kendim yaparım' mantığı var. İnsanlar artık tek bir makinede bütün kahve çeşitlerini yapıp içmek istiyor. Bu da tabi bir kafede oturup kahve içip sosyalleşme durumunu biraz azaltmış olabilir."

Öte yandan Öksüz'ün açıklamalarına göre şarjlı süpürgeler de şu an sektörü götürüyor. 2 bin 500 liradan başlayıp 12-14 bin liraya kadar çıkan fiyatlarda şarjlı dik süpürge satışları var. Bu süpürgeler artık neredeyse herkesin evinde var. Anneler Günü için ise hepsi hediye olabilecek ürünler. 

"SON 1 AYDAKİ EN DÜŞÜK FİYATA BAKMAK GEREKİR"

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "İkinci pazar günü Anneler Günü ancak bu sene seçimle aynı güne denk geldiği için biraz gölgede kalmış gibi ama yine de çeşitli markaların ilanları göz dolduruyor. Özellikle 'indirimli' diye satılan ürünlere karşı tüketiciler dikkatli olmalılar. Çünkü ülkemizde yürürlükte olan tüketici mevzuatına göre bir ürüne 'indirim yapılıyor' denmesi için son bir ay içinde uygulanan en düşük fiyattan bahsetmek gerekir." dedi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, tüketicileri yalancı indirimlere karşı uyardı.

"Son bir ay içinde 80 liradan satılmış bir ürün indirimli sayılması için  yine 80 lira yazılıp satılabilir. Son bir ay içinde 80 liradan satılmış bir ürün 120 liradan satılırsa bu yalancı indirim olur. Ticaret Bakanlığı'na şikayet edildiği takdirde o firma ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. İçinde bulunduğumuz ortamda tüketicilere önemli bir tavsiyem de annelerine hediye almak için bütçelerini zorlayıp kredi kartlarına yüklenmemeleri. Unutmasınlar ki borç yiyen kendi kesesinden yer. Anneler için 'Seni seviyorum' diyerek yanağa konan bir öpücük, maddi değeri en yüksek hediyeden bile daha güzel, daha anlamlıdır."