Ekonomi Al-sat farkına rağmen altına hücum!

Al-sat farkına rağmen altına hücum!

Paylaş
Al-sat farkına rağmen altına hücum!

Yatırımcının güvenli limanı altın yurtiçinde rekordan rekora koşmaya devam ediyor. Ekranlarda 1.300 lira seviyelerine çıkan gram serbest piyasada 1.380 liraya kadar yükseldi. Gramda 1.500-1.600 liraların görüleceğini belirten uzmanlar da gram altında ekran ve Kapalıçarşı fiyatı arasındaki makasın 150 liraya kadar çıktığını söyledi. Karttan nakit avans çekip altın alanların da bir hayli fazla olduğunu aktaran uzmanlar, düğün hazırlığı nedeniyle kuyumcularda hareketlilik yaşandığını belirtiyor.

Hülya ÇAYLAK-POSTA Gram altında yükseliş devam ediyor. Altının ons (31.1 gram) fiyatı, ABD’de borç limiti anlaşmasının onaylanması ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentisiyle geçen haftaya göre düştü. Böylece ons altın, geçtiğimiz hafta 1.977 dolara kadar çıkmışken, bu hafta 1.960 doların altına indi. Fakat yurtiçinde dolar/TL’deki artışa bağlı olarak gram, ekranda 1.322 liraya çıktı. Ancak ekran ve serbest piyasa arasındaki fiyat farkına vurgu yapan uzmanlar, “Gramda ekran fiyatıyla Kapalıçarşı fiyatı arasındaki makas bir hayli açıldı. Bu nedenle ekrandaki rakamı değil, serbest piyasa fiyatlarını göz önünde bulundurun” diyerek vatandaşı uyardı.

Haberin Devamı

150 LİRALIK MAKAS OLUŞTU

Ons altının yatay seyretmesine rağmen gramın yükselmeye devam ettiğini vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Bunda yurtiçinde doların yükselmesinin etkisi var. Aslında manipülatif bir hareket olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü gram altın 1’inci tur seçimlerinden önce yani 12-13 Mayıs gibi doların yükseleceği beklentisiyle serbest piyasada 1.516 lirayı gördü. Daha sonra 1.300 lira seviyelerine geriledi. Ancak bu rakam da gerçekçi değil. Bankayla serbest piyasa arasındaki fark neredeyse 150 liraya çıktı. Şu an Kapalıçarşı’da gram altın 1.380 lira seviyelerinde” dedi.

 

 

SATMAK İÇİN ACELE ETMEYİN

Ons altının Fed’in 14 Haziran’daki faiz kararının da etkisiyle 1.910 dolara kadar gerileyebileceğini belirten Memiş, elinde altını olan ya da altın almak isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

Gram altında artık 1.350-1.400 lira arası bir seyir bekliyorum ve 1.300 liranın altına düşeceğini sanmıyorum. Ancak haziranın ortalarında ons altındaki düşüşe paralel gram da biraz gevşeyebilir. Bu noktada vatandaşlar altın alımı yapabilir. Elinde altını olanlar ise eğer ihtiyacı yoksa bozdurmak için acele etmesin. Yaz aylarında gram altının 1.550 lira seviyelerine yükseleceğini düşünüyorum.”

KAPALIÇARŞI’DA DÜĞÜN HAREKETLİLİĞİ

Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapan bir esnaf, çarşının oldukça hareketli olduğunu belirterek özellikle düğün sezonunun yaklaşmasının etkili olduğunu söyledi. Özellikle doğu illerindeki kuyumcuların tonlarca altın alışverişi yaparak memlekete döndüğünü ifade eden esnaf, “Bunun dışında da vatandaşlar altın biriktirmeye devam ediyor çünkü böylece enflasyondan korunduklarını düşünüyorlar. Doların biraz daha yükseleceğine dair beklentisi olan vatandaşlar gelip gram alıyor. Ancak gramda ekran fiyatıyla Kapalıçarşı farkı 100-150 liraya kadar yükseliyor. Vatandaş 1.300 liraya gram alma niyetiyle buraya gelirken, 1.380 liraya alabiliyor” dedi.

 

 

AVANS ÇEKEREK ALTIN ALIYORLAR

TALEP DEVAM EDİYOR

Aslında gram altında seçim öncesindeki seyrin devam ettiğini vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, gramın yükselmesinin nedeninin dolar/TL’deki çarpan etkisi olduğunu söyledi. Yıldırımtürk, “Doların artacağına dair beklentiler nedeniyle gram 1.380 lira seviyelerine yükseldi. Gramın artık 1.350 liranın altına inmesini beklemiyorum. Hatta kısa sürede 1.450-1.500 ve 1.600 liraları göreceğiz. Vatandaş ise altın almaya devam ediyor. Ayrıca düğün sezonunun da etkisiyle taleplerin artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

KÜRESEL RİSK VURGUSU

Altının ons tarafında ise Fed kararı nedeniyle bir baskılanma olduğunu anlatan Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

Ancak dünyada enflasyon ve jeopolitik gerginlikler gibi küresel riskler devam ediyor. Dolayısıyla bunlar ons altını desteklemeye devam edecektir. Haziran sonrasında onsun 2 bin 50 dolara çıkmasını bekliyorum. Sonrasında ise beklentim 2 bin 150 dolar olması. Bu durum da yine yurtiçinde gramın yükselmesine neden olacaktır. Kapalıçarşı’da da vatandaşın gerekirse nakit avans çekerek altın alımı yapmaya devam ettiğini gözlemliyoruz.” 

Haberin Devamı