Ekonomi Altın birikimi olanlar dikkat! Yeni sistem geliyor: Bankalar ve kuyumcular...

Altın birikimi olanlar dikkat! Yeni sistem geliyor: Bankalar ve kuyumcular...

Paylaş
Altın birikimi olanlar dikkat! Yeni sistem geliyor: Bankalar ve kuyumcular...

Yeni ekonomi paketi bugün açıklandı. Açıklanan yeni ekonomi paketinde yastık altındaki altınların piyasaya kazandırılmasıyla ilgili atılacak adımlar da belirlendi. 1 Mart itibarıyla Türkiye genelinde 1500 kuyumcuda çalışma başlatılacak. Fiziki altın teslim noktaları bankalar ve kuyumcular olacak. 1 Mart itibarıyla 1500 kuyumcu ile başlayacak altın alım süreci yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu olacak şekilde artırılacak. Fiziki altın birikimleri bu sistemle birlikte kolay bir şekilde finansal sisteme teslim edilecek. Yatırım yapan vatandaşlar talep ettiğinde altınlarını fiziki olarak geri alabilecek. Vatandaşlar ayrıca altınlarının karşılığı TL tutarları ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken risksiz bir kazanç sağlayacaklar. Peki fiziki altınlar nereye yatırılıp nereden çekilebilecek? İşte tüm detaylar...

Altın yatırımı olan herkesi çok yakından ilgilendiren yeni sistemin detayları... Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yastık altı altınların ekonomiye nasıl kazandırılacağına dair çok önemli detayları paylaştı.

Haberin Devamı

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle;

YASTIK ALTI ALTINLAR EKONOMİYE NASIL KAZANDIRILACAK?

Altınla ilgili tasarruf önerimiz nedir? Neler yapmamız gerekiyor? Yastık altı birikimlerini ekonomiye kazandıran sistemi bütüncül olarak finansmana alınması ve yurt içi tasarrufların geliştirilmesine, etkin yatırımlara yönlendirilmesine ve TL tasarrufların artırılmasını amaçlayan bir model. Bu model yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracak, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak, yurt içi tasarrufların etkin yatırımlara yönlendirilmesi gerçekleştirilecek, TL tasarrufların cazibesini artıracaktır. Bilindiği üzere bugüne kadar yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin çalışmalar bütüncül olmadan paydaşlar vasıtasıyla yürüyordu. Yastık altındaki büyük tasarruflar ülkemizin gerçeği olmasına rağmen bunun ekonomiye kazandırılmasına yeterinde yol alınamadı.

Haberin Devamı

1500'ÜN ÜZERİNDE KUYUMCU DAHİL OLACAK

Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaştıracak 2022 Mart ayında 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500’ün üzerindeki kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet Amca, Ahmet Dayı, Ayşe Teyze bugünlerde Kıbrıs’taki şehitlerimizi ve gazilerimizi çok üzdüğü için ona bugün Emine Teyze diyelim, bunlar çocuklarının geleceğe, kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak.

Fiziki Altın tasarruflarını kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabileceklerdir. Altın depo ve katılım hesaplarına fiziki altınlarını rahatlıkla yatırabilecekleri gibi altınlarının karşılığı TL tutarları ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken risksiz bir kazanç sağlayacaklardır. Fiziki altın teslim noktaları bankalar olacak, platformlar olacak ve kuyumcular olacak. Kuyumcuların sayısı 1500’ün üzerinde olacak. Mart ayından itibaren ve yıl sonuna en az 10000 kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarımızla yerine getireceğiz.

Haberin Devamı

ALTINLAR NEREYE YATIRIP NEREDEN ÇEKİLECEK?

Yeni sistemde vatandaşlar birikimlerini fiziki olarak nereye teslim edebilecekler ve nereden fiziki altın çekim yapabilecekler? İşte detaylar...

FİZİKİ ALTIN TESLİM NOKTALARI

  • Bankalar
  • Platformlar
  • Kuyumcular

BANKALAR

  • Altın depo hesapları
  • Altın katılım hesapları
  • Çeyrek hesap
  • Altın dönüşümlü TL mevduat hesabı
  • Alım-satım işlemleri
  • -Altın transferi sistemi (Takasbank)

FİZİKİ ALTIN ÇEKİM NOKTALARI

  • Bankalar
  • Kuyumcular