Ekonomi Altın rekordan rekora koşuyor

Altın rekordan rekora koşuyor

Paylaş
Altın rekordan rekora koşuyor

Yatırımcının güvenli limanı altın, bayram tatiline rekor tazeleyerek girdi. Uzmanlar altın fiyatlarıyla ilgili tahminlerini sürekli güncellemek durumunda kalırken, bayram ikramiyesini alan emekliler ise ‘yükselecek’ beklentisiyle yine kuyumcuya koştu.

Altın fiyatları, başta Çin olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının altın alımına yönelmesi, Ukrayna ve Ortadoğu’da devam eden gerginliklerin dozunun artması ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentisiyle rekor kırmaya devam ediyor. Altının ons (31.1 gram) fiyatı özellikle İsrail-İran gerginliğinin de etkisiyle dün 2 bin 365 dolarla rekor tazeledi. Gram altın ise 2 bin 449 lirayla rekor kırarken, serbest piyasa fiyatı 2 bin 575 lirayla yeni zirvesini gördü. Uzmanlar, gram altının kısa vadede 3 bin-3 bin 500 lirayı test edebileceğini belirtirken, vatandaşlar ise imkanlar çerçevesinde altın alımına devam ediyor.

Haberin Devamı

KÜRESEL GERGİNLİKLER

Altın fiyatlarının son dönemde faiz baskısından kurtulunca önünün açıldığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi yüksek gelirse faiz indiriminin haziranda değil daha sonra yapılacağı beklentisi oluşur ama enflasyonda düşüş varsa haziranda faiz indirimi söz konusu olur ve bu da altın fiyatını yukarı çeker. Bunun dışında dünyadaki gerginlikler, para birimlerine olan güvenin azalması ve Çin merkez bankasının altın alımları da fiyatı yükseltti” dedi.

YAYDAN FIRLAMIŞ OK GİBİ

Altın fiyatının adeta yaydan fırlamış ok gibi hızla yükseldiğini belirten Yıldırımtürk, “Bu da her seferinde yeni bir zirveyi görmesini sağlıyor. Fiyat gerilemeleri ise oldukça sınırlı. Ons altında 2 bin 365 dolar yeni bir zirve, bu seviyelerde biraz daha kalırsa onsta 2 bin 500 doları görürüz. Bunda Fed’in dışında Avrupa merkez bankalarının da faiz indirimine başlaması etkili olacaktır. Ayrıca Ukrayna-Rusya arasındaki saldırıların devam etmesi, Filistin-İsrail arasındaki savaş ve bunun bölgeye yayılacağına dair korkular dünyada belirsizliği artırıyor ve altın fiyatları bundan destek alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİR ÖNCEKİ GÜNDEN DAHA PAHALI

İç piyasada enflasyon etkisinin devam ettiğini dile getiren Mehmet Ali Yıldırımtürk, şöyle devam etti: “Vatandaşlar elindeki küçük büyük her miktarda parayla altın alıyor. Çünkü altının her gün bir önceki günden daha pahalı olacağından eminler. Haliyle bir telaş ve talep oluşuyor. Doların da bayram sonrası tekrar 33 liraya yükselebileceği öngörülüyor. Bu da yine gram fiyatının artmasına neden olacaktır. Cuma günü gram serbest piyasada 2 bin 480 liraydı, pazartesi 2 bin 490 lira oldu ve şimdiyse 2 bin 575 lirayla zirvesini yeniledi. Bayram sonrası gramın 2 bin 600-2 bin 650 lira olacağını düşünüyorum.”

KAPALI ÇARŞI’DA YÜZDE 90 ALIM

Kapalı Çarşı’nın oldukça hareketli olduğunu anlatan Yıldırımtürk, “Talebin önüne geçilemiyor. Şu anda yüzde 10 satış, yüzde 90 alış var. Satanlar ancak bir şey alacaksa satıyor yani kimse ‘Altın zaten epey yükseldi, bozdurup faize gireyim’ demiyor. Genelde 20 bin ile 300 bin lira arasında alımlar oluyor. Küçük miktarlarda ve çok sık alım yapılıyor. Yılsonu tahmini vermek ise giderek zorlaşıyor. Gramda eylül beklentim 2 bin 750 liraydı ama bunu şimdilik hazirana çektim” diye belirtti.

Haberin Devamı

PARASI OLAN ALTIN ALIYOR

Gram altının bayram tatiline rekor tazeleyerek çıktığını dile getiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de şunları dile getirdi: “Şu anda gram serbest piyasada 2 bin 550-2 bin 575 lira. Ons altın da yine serbest piyasada 2 bin 365 dolara yükseldi. Tabii bunda jeopolitik riskler, Fed’in faiz indirim olasılığı etkili oluyor. Vatandaşlar açısından ise değişen bir şey yok, herkes elindeki parayla altın almaya devam ediyor. Bayram öncesi olduğu gibi bugün bile talep oldukça yoğun. İkramiyesini alan emekliler altın almaya koştu. Altın yatırımcısı fiyata değil, miktara bakıyor. Yılsonu gram tahminim ise 3 bin-3 bin 500 lira.”