Ekonomi Altın ve borsada yeni tahminler! 'Temkinli olun' uyarısı

Altın ve borsada yeni tahminler! 'Temkinli olun' uyarısı

Paylaş
Altın ve borsada yeni tahminler! 'Temkinli olun' uyarısı

Merkez Bankası Başkanlığı’na Fatih Karahan’ın atanmasının ardından gözler piyasalara çevrildi. Geçen hafta borsa ve altında rekor seviyeler görülmüştü. TCMB Başkan değişikliğinin piyasalara yansıması ne olur? Borsa ve altında yeni tahminler neler? İşte detaylar...

Merkez Bankası Başkanlığı’na Fatih Karahan’ın atanmasının ardından gözler piyasalara çevrildi. Geçen hafta borsa ve altında rekor seviyeler görülmüştü. TCMB Başkan değişikliğinin piyasalara yansıması ne olur? Borsa ve altında yeni tahminler neler? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi Merkez Bankası’ndaki görev değişikliğiydi. Hafize Gaye Erkan’ın istifa etmesi ile birlikte yeni TCMB Başkanı olarak Fatih Karahan atandı. Peki görev değişiminin piyasalara etkisi ne olur?

Öte yandan cuma günü borsa 8711 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. Gram altın ise 2014 lira ile rekor kırdıktan sonra geriledi.

Borsada yılbaşından bu yana getiri yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti. Getiri bazında borsa, dolar ve altını geride bıraktı. Peki yeni rekor sonrası piyasalarda yön ne olur? Merkez Bankası görev değişimi piyasaları nasıl etkiler? Ekonomist Hikmet Baydar’dan borsa için ‘temkinli olun’ uyarısı geldi.

Ekonomist Hikmet Baydar, altın ve borsaya ilişkin yeni tahminlerde bulundu.

Haberin Devamı

Milliyet.com.tr'nin açıklamasına göre, Baydar, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası eski başkanının kendisine yapılan sosyal medya karalamaları nedeniyle görevi bırakması, Merkez Bankası’ndan zorla alınmaması, yeni Başkan Fatih Karahan’ın da Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’ndan gelmesi ve Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi olması nedeniyle ben değişikliğin piyasalarda etkisi olacağını düşünmüyorum.

‘PİYASALAR TCMB POLİTİKASINA BAKACAK’

Şimdi ise piyasalar ‘bir politika değişikliği olacak mı, yoksa olmayacak mı?’ diye bakacak. Yüzde 45 faiz oranı hala tavan olarak görülüyor mu, yoksa daha yukarısı olacak mı? Piyasalar bunu anlamaya çalışacak. Ben Merkez Bankası’ndaki görev değişikliğinin pazartesi günü piyasa açılışında önemli bir etkisinin olacağını düşünmüyorum.

GÖZLER BORSADA: ‘ORTA TREND SİNYALLERİNDE BOZULMA YOK’

Borsa İstanbul’da teknik olarak hala yukarı sinyalleri gelmeye devam ediyor. Bu sinyaller 8 Ocak tarihinden itibaren gelmeye başlamıştı. Orta trend göstergeleri ve sinyallerde bozulma yok.

‘TEMKİNLİ OLUN’ UYARISI!

Borsada şu anda işlem hacmi bir önceki dönemde kırılan rekor seviyelerin yarısında. Yani işlem hacmi bir önceki rekor denemelerine göre yarı yarıya az. Böyle bir ortamda ister istemez temkinli olmak durumunda kalıyoruz. Zirveyi geçip geçmediğinden emin değiliz. 8 bin 550 seviyelerinin üzerinde birkaç gün daha tutunması lazım. Şimdilik yukarı sinyalleri devam ediyor. Borsa 8 bin 554 puan seviyesinin üzerinde 3 gün daha kalabilirse o zaman bu seviye destek olacaktır. Eğer bu gerçekleşirse 9 bin puan seviyelerinin hedef olabileceğini söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Teknik göstergeler kısa vadede çok fazla yükseldi sinyali verdiği için ufak kar realizasyonu ile 8 bin 550 puan seviyelerinin test edildiğini görme ihtimalimiz oldukça yüksek.

BORSADA İKİ KRİTİK HEDEF

Yeni hedef olarak 8944 ile 9100 puan seviyelerinde önemli dirençler var. Borsa bu seviyeleri hedef yapabilir. Önümüzdeki birkaç gün kar satışları gelip gelmeyeceğine dikkat etmemiz lazım.

Ons altında 29 Ocak günü orta vadede yukarı sinyalleri geldi. Bu sinyaller başka sinyaller tarafından da onaylandı. 5 iş günüdür yukarı sinyallerin ağırlıklı olduğu bir yapı vardı. Hafta başına göre ons altın yükselmiş oldu. Ons altında yükseliş sinyali devam ediyor. 2078 dolar seviyelerinin test edilmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

Gram altında olay biraz daha farklı, dolardan da etkileniyor. Dolar yurt dışında güçlendi. Fed’in faizleri indirme süreci ötelendi, euro/dolar paritesi 1.08’in atlına indi. Bu da doların prim yapmasına sebebiyet veriyor. Altına bunun yukarı yönlü etkisi olacaktır.

‘GRAM ALTINDA TREND YUKARI GÖRÜNÜYOR’

Gram altında orta vadede yukarı sinyalleri devam ettiği için düşüşleri teknik analize göre işlem yapanlar alım fırsatı olarak değerlendireceklerdir. Düşüşlerde satış yapmak mevcut teknik verilere göre uygun değil. Yükseliş devam edebilir. Yurt dışındaki dalgalanmalar içeride dönem dönem satışları getirebilir ancak trend şimdilik yukarı görünüyor.

GRAM ALTINDA KISA VADELİ HEDEF BELLİ OLDU!

Gram altında 1980 seviyelerindeki destek denendikten sonra 2000’lerin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bu hafta içerisinde gerçekleşebilir.”