Ekonomi Altınbank kuruluyor

Altınbank kuruluyor

Paylaş
Altınbank kuruluyor

Türk kuyumculuk sektörü, kendi bankasını kuruyor. Kuyumcuların kredi ve finansal sorunlarına kalıcı bir çözüm bulmak isteyen İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), ‘Altınbank’ın kurulacağını duyurdu.

40 bin kuyumcu işletmesinin artık kendi ihtisas bankasına kavuştuğunu belirten İKO Başkanı Mustafa Atayık, “Altınbank ile kuyumculuk sektörünün bankacılık alanındaki kredi ihtiyaçlarının karşılanması, sektörün ve ihracatın desteklenmesi, geliştirilmesi ve yastıkaltındaki altınların ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Altınbank’ın altın bankacılığının lokomotifi olacağını ifade eden Mustafa Atayık, “Tüm sektör paydaşlarımız bankanın ortağı olabilecek. Banka, sektöre özel kredi mekanizmalarının geliştirilmesinde farklı bir yaklaşım getirecek. Altınbank ile ihracat ağırlıklı çalışan firmalar kolay kredi bulabilecek. Fabrikalarımız ve özellikle küçük ölçekli atölye ve sanatkarlarımız etkin bir şekilde desteklenmiş olacak. Ayrıca, sektörü ilgilendiren mega projelere de finansal katkı sunacak” diye konuştu.

KİMLER ORTAK?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve ilgili bakanlıklarla sürdürülen çalışmalar sonucunda Altınbank’ın bu yıl hayata geçirileceğini söyleyen Atayık, şöyle konuştu: “Bankaya tüm sektörel kurumlar ve tüm kuyumcular ortak olabilecek. Yani 40 bin meslektaşımız, kıymetli maden aracı kuruluşları, yetkili müesseseler, döviz büroları ve sektörün kurumsal yapıları (Mücevher İhracatçıları Birliği, İTO ve İSO kuyumculuk komiteleri, kuyumcu oda ve dernekler) ortaklık yapısında kullanabilecek. Ayrıca, Borsa İstanbul (BİST) üyeleri için de bir kaynak oluşturacak.”

Haberin Devamı

HEM EFT HEM EDT OLACAK

Altınbank’ın fiziki olarak kıymetli madenlere, taşlara ve dövize en kolay erişilebilen banka hüviyetine kavuşmasının hedeflendiğini belirten Atayık, şunları söyledi:

“Altınbank, Elektronik Fon Transfer Sistemleri (EFT) altyapısını kullanacak. Bankada ayrıca çalıştığımız projelendirilmiş altın/emtia/döviz transfer sistemleri yani EDT sayesinde işlemler kolayca oluşturulabilecek. Fiziki teslimat, saklama merkezleri ve fiziki transfer imkanları sağlanacak.”