Ekonomi Altında aylar sonra sürpriz düşüş! Uzman isim kritik tarihi işaret etti

Altında aylar sonra sürpriz düşüş! Uzman isim kritik tarihi işaret etti

Paylaş
Altında aylar sonra sürpriz düşüş! Uzman isim kritik tarihi işaret etti

Altın fiyatlarında yükseliş beklenirken yaşanan sürpriz düşüş piyasaları hareketlendirdi. Aylar sonra gelen düşüş ile birlikte yatırımcılar kuyumcuların yolunu tutarken bir yandan da düşüşün devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarındaki düşüşün ardında yatanları ve beklenen yeni fiyatları tek tek açıkladı.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr Altın fiyatlarında peş peşe gelen rekor yükselişler bu hafta itibari ile yerini sürpriz bir şekilde düşüşe bıraktı. Piyasaların artış beklediği dönemde düşüş trendine giren altın fiyatlarının ilerleyen günlerde yapacağı hareket de merak edilir oldu. Özellikle altın yatırımcısı, altın borcu olanlar ve düğün yapacak kişiler altın fiyatları ile yakından ilgileniyor.

Haberin Devamı

İKİ TOPLANTININ BİRİNDE FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR

Altında yaşanan sert kaybın ardından piyasada beklenen hareketleri ve düşüşün ardındaki gelişmeleri Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş anlattı. Önümüzdeki günlerde FED’in faiz artırımı yapmasının beklendiğini dile getiren Memiş, “ONS altın 1925 dolar seviyesinden başlattığı düşüş hareketini 1822 dolar seviyesine kadar devam ettirdi. Son 7 ayın en büyük düşüşü böylece gerçekleşmiş oldu. Özellikle ABD Merkez Bankası FED’in faiz arttıracağı beklentisi piyasalarda yankılanıyor. Son düşüş beklenen bir düşüş değildi. Şaşırtan bir düşüş oldu. FED’in önümüzdeki süreçte iki toplantısı var. Bu iki toplantıdan birinde faiz artırımı yapması bekleniyor. Dolar endeksi 106 seviyesinde. Doların uluslararası piyasada değer kazanması dolar karşısındaki bütün yatırım araçlarında sert düşüşe neden oldu” dedi.

Haberin Devamı

ALTINDA ÖNEMLİ ALIM FIRSATI

Altın fiyatlarında beklenti dışında yaşanan bu düşüşün alım için bir fırsat olduğunu belirten Memiş, “Gram altında ONS’tan da olumsuz yönde etkilendi. Gram altın şu an Kapalı Çarşı piyasasında 1658 ile 1673 TL seviyelerinde. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar için bir yatırım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Altın yatırımı düşünenler, düğün yapacak olanlar ve altın borcu olanlar için iyi bir alım fırsatı yarattı. Beklenmeyen bir düşüş olduğu için önemli bir fırsat oldu. Şu anki durumda fiyatların yukarı yönlü hareketi daha önemli. Dünyada artan bir enflasyon var. Enflasyon ile mücadele noktasında merkez bankaları faiz artırımını tercih ediyor. Ancak sürdürülebilir bir politika değil. Yıl sonunda 2 bin dolar seviyelerinde ataklar bekleniyor” şeklinde konuştu.

KASIM AYINDA STOK DURUMU AÇIKLANACAK

Dünya merkez bankalarının bu tür durumlarda altın stoğu yaptığına dikkat çeken Memiş, “Beklenmedik bu düşüş aslında bir manipülasyon sonrası oluşuyor. Çok da sağlık bir düşüş olmadığını söyleyebiliriz. Şu anda bütün merkez bankalarının altın stoklayacağı bir seviyede bulunuyoruz. Kasım ayında açıklanacak verilerden hangi merkez bankasının ne kadar altın stokladığını öğrenebileceğiz.

Haberin Devamı

Her yıl yapılan bir şey olduğunu unutmamak gerekir. Geçen yıl da aynı şey olmuştu. Müdahale sonrası merkez bankalarının altın stokladığını görmüştük. Ekonomik kriz öncesi bir hazırlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü her sert düşüşün ardından sert yükselişler yaşanıyor. O yüzden Merkez Bankaları’nın şu an bir hazırlık içinde olduğunu söyleyebiliriz. Burada düşüşün arkasında yatan sebep sadece FED’in faiz artırımı değil. Stoklama oldukça talepten dolayı fiyatlarda artış yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

TEKRAR YÜKSELİŞ NE ZAMAN?

Düşüş nedeniyle önceki dönemlerdeki gibi panik satışların yapılmadığına dikkat çeken Memiş, “Bu düşüşlerin kalıcı olmadığını bilmek gerekiyor. Altın alacak kişiler de önümüzdeki hafta içini iyi değerlendirebilirler. Çünkü bunlar tamamen manipülasyon fiyatlaması. Altın fiyatlarındaki düşüş ile panik satışı yapanlar olmadığını da eklemek gerekir. Yani altın bozdurma değil alım tarafında bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Dolar güçlenmeye devam ediyor. Sadece ONS baskılandı şu an. Merkez bankaları faiz artırımına devam ediyor. Ama tabi bu artırımın bir finali olacağını da düşünmek gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ

Altın fiyatlarının yeni yükseliş ile yıl sonunda geleceği seviyeyi açıklayan Memiş, “Düşüşlerin kısa vadeli olacağını yaklaşık 2 hafta sürebileceğini söyleyebilirim. Onun ardından tekrar toparlanma istediğinde bulunabilir. Gram altın yıl sonunda 1800 TL seviyelerini görecektir” şeklinde konuştu.