Ekonomi Altınla ilgili flaş tahmin: Satış için acele etmeyin, 2023'te daha da artacak

Altınla ilgili flaş tahmin: Satış için acele etmeyin, 2023'te daha da artacak

Paylaş
Altınla ilgili flaş tahmin: Satış için acele etmeyin, 2023'te daha da artacak

Yatırımcıların ‘güvenli limanı’ altın, küresel ekonomik veriler nedeniyle zaman zaman dalgalansa da bu hafta tekrar yükselişe geçti. Uzmanlar altında gerçek yükselişlerin yeni başladığını belirterek, gram altına dair 1.450 liralık yıl sonu beklentilerinin devam ettiğini söylüyor. / Hülya Çaylak - Posta

Geçtiğimiz yılların en çok kazandıran yatırım aracı altın, son birkaç ayı dalgalı bir seyirle sürdürüyor. Küresel ekonomik gelişmelerin etkisinde kalan ‘güvenli liman’, son 10 gündür tekrar yükselişe geçti. Altının ons (31.1 gram) fiyatı, beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verileri ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artışlarını yavaşlatma ihtimalinin ardından dün 1.784 dolara kadar yükseldi. Böylece 15 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu. Onsla birlikte gram altın da rekor kırarak 1.068 liraya yükseldi.

Haberin Devamı

YAKINDA 1200 LİRA OLUR

Enflasyon verisinin beklentinin altında kalması nedeniyle ons fiyatının arttığını vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Aslında 8 aydır manipüle edilen, baskılanan bir altın var. Dolar gerileyince altın eski yerine geri geliyor. Altın fiyatlarını genel olarak dolar ve Fed açıklamaları etkiliyor. Fed’den faiz artırımlarını frenleme sinyali gelince altın yükseldi. Ayrıca son dönemde kripto piyasalarından çıkış yapanlar da fiyatları etkiledi. Onsta 1.815 doları takip ediyoruz. Gram şu an piyasalarda 1.070 lira. Yakında 1.100 ve 1.200 liralar konuşulur” dedi.

SATIŞ İÇİN ACELE ETMEYİN

Altın yatırımcılarına tavsiyelerde bulunan Memiş, “Altın yükselişine daha yeni başladı. Bu nedenle vatandaşlara satış için acele edilmemesini öneriyorum. Zaman zaman düşüşler olabilecektir ama gram altın 1.000 liranın altına inmeyecektir. Bu nedenle 1.050 lira seviyeleri altın yatırımcısı için alım fırsatıdır. Altın fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini öngörüyoruz. Yılsonu hedefi olarak 1.250 lira ve sonrasında 1.450 lira olan hedef beklentimiz devam ediyor. Asıl değer artışı 2023’te yaşanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

2023 BEKLENTİSİ DAHA FAZLA

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatacağına dair verilen sinyaller ons altına yaradı. Ons altında ilk hedef olarak 1.810 doları bekliyoruz. Bundan sonra bir düzeltme gelebilir yani 1.750 dolara kadar kısa süreli çekilebilir. Bu da aslında sağlıklı bir fiyat oluşumu demektir. 1.810 dolardan sonra 1.900 dolar seviyelerini takip edeceğiz. 2023 için beklentimiz daha yüksek ama önce bu seviyeleri görmek gerek” dedi.

SON 5 AYDA ALIMLAR ARTTI

Gramda 1.060 liraların yeni bir zirve olduğunu belirten Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

“Gram 1.000 liranın altına düşmeyecektir. 1.040 liralar alım fırsatı olabilir. Ayrıca dolarda talep kaynaklı artışlar olabilir. Bu taleple dolardaki olası artış altın fiyatını da yukarı çekebilir. Bu da gramı 1.100 lira yapar. Sene sonu için gramda önce 1.250, sonra 1.450 liraları bekliyoruz. Altın kâr amaçlı bir yatırım aracı değil, paranın değerini korumaktır. O yüzden son 5 ayda enflasyondaki artışla birlikte altına yönelim arttı. Vatandaşlar anlık düşüşlerde altın satmak yerine, almaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

BORSADA YÜKSELİŞ DEVAM EDER

Son dönemde borsada da yükselişler olduğunu dile getiren Yıldırımtürk, “Yatırımcı enflasyona karşı parasının değerini korumak için borsaya yöneldi. Böylece enflasyondan dolayı şirketlerin elde ettiği kârlılıklardan vatandaşlar da kâr edebiliyor. Şu an borsa 4.600 puanda ve belli bir süre daha yükselebileceğini düşünüyorum. Yatırım yapmak isteyenler açısından da portföylerinde en azından yüzde 30 hisse senedi bulunmasını doğru bir yatırım olarak görüyorum” diye konuştu.