Amasya soğan üretiminde Türkiye'de 2'inci sırada
Amasya, Türkiye’de soğan üretiminde Ankara’dan sonra 2'inci sırada yer alıyor
Türkiye’de 2017 yılında toplam soğan üretim alanı 576 bin 918 dekar olup üretim miktarı 2 milyon 131 bin 513 ton olarak gerçekleşti. 2017 yılında Amasya´da 60 bin 480 dekar alanda 271 bin 522 ton soğan üretimi yapıldı. Amasya Türkiye soğan üretiminin yüzde 13’ünü gerçekleştirerek Ankara'dan sonra üretimde 2'inci sırada yer aldı.
DOLU VE YAĞIŞ SOĞANI VURDU
Amasya'da 2018 yılında 61 bin 400 dekar alanda soğan üretimi yapıldı. Haziran ayı ortası itibariyle erkenci çeşit soğan hasadı başladı. Çiftçi toptan satış fiyatı ortalama kilosu 2-2,5 lira aralığında değer kazandı. Amasya merkez ilçe genelinde 15 Haziran 2018 tarihinde meydana gelen dolu ve aşırı yağışlar sebebi ile üretimde yaklaşık yüzde 20'lik verim kaybı yaşandı. 2018 yılında 257 bin 880 ton üretim beklendiği belirtildi.
Amasya'da mevcut soğan çeşitleri ağırlıklı olarak geçci çeşit soğanlardan oluşuyor. Geçci çeşit soğanlarda ise hasadın ağustos ayı itibariyle başlayacağı belirtildi.
Sinan HARMANCI/AMASYA, (DHA)
- Mağazada hırsızlık yaparken yakalandı! 'Boşuna gözaltına alındım'
- 15 yaşındaki Damlasu'yı evinden kaçırdılar! 3 aydır ortada yok! 'Elimde kızımın fotoğrafı sokak sokak geziyorum'
- MSB: Saldırı hazırlığındaki 7 PKK'lı terörist öldürüldü
- Minibüs kaldırımdaki yayalara çarptı! 1 ölü, 2 yaralı
- Ankara'da 1 saat 35 dakikalık zirve! Sarıgül: Bu görüşmenin yapılmasını isteyen seçmendir