Ekonomi Ambargolara inat yerli silah gücü arttı

Ambargolara inat yerli silah gücü arttı

Paylaş
Ambargolara inat yerli silah gücü arttı

Dünyanın en iyi ilk 100 firması arasında Türkiye’den 7 firmanın yer alması ve her geçen yıl bu sayının artıyor olması savunmada Türkiye’nin elini global arenada daha da güçlendiriyor.

Cumhuriyet dönemindeki yerlileşme hamlesinden ve kendi kendine yeter olma durumundan bahsederken savunma sanayini atlayamayız.

Haberin Devamı

Çünkü son dönemde en çok atılımın yaşandığı alanlardan biri de savunma oldu. Bir zamanlar piyade tüfeğine kadar dışa bağımlı olan Türkiye, bugün savunmada yüzde 70-75 oranında yerliliği yakaladı. Örtülü ambargolar, tehditler, teröre el altından verilen destek savunma sanayiinde sıçramanın da anahtarı oldu. Alamadığı silahı ve teçhizatı yerli imkanlarla üreten Türkiye’nin dev firmaları bugün dünya arenasında boy gösteriyor.

BAĞIMLILIK KALMADI

Savunmada en büyük devrim insansız hava araçlarında (İHA) yaşandı. Baykar tarafından üretilen TB2 Bayraktar SİHA’lar, Kızılelma dünya çapında büyük ses getirdi. İHA ve SİHA’ların muhabere alanında gösterdiği başarı ise bu teknolojik cihazlara ilgiyi artırdı. İleri teknolojiyle üretilen SİHA’larda yerlilik yüzde 90’ı aştı. SİHA’ların Suriye’de, sınırlarımızda terörle mücadelede ve Karabağ’da gösterdiği üstün başarı ortada.

Haberin Devamı

Yerli savaş uçağının da 2028’de hangardan çıkması bekleniyor. 100 yıl önce hatta 25 yıl önce tüm bunlar birer hayalden ibaretti. Bugün ise tek tek gerçeğe dönüşüyor.