Ekonomi Ara eleman için 7 maddede teşvik önerisi

Ara eleman için 7 maddede teşvik önerisi

Paylaş
Ara eleman için 7 maddede teşvik önerisi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, mesleki ve teknik lise mezunu çalışanlara, ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine çeşitli alanlarda teşvik verilmesinin, reel sektörün kronik hale gelen ara eleman sorununun çözülmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Baran, “Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır. Mesleki ve teknik eğitim almış ara eleman olarak adlandırılan iş gücü reel sektörün kalbi durumunda” dedi.

Haberin Devamı

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM

Reel sektörün ara eleman bulma sıkıntısının pandemi sonrasında arttığına dikkati çeken Baran, inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya ve özellikle hizmet sektörü de olmak üzere hemen her sektörde ara eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti. Son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde önemli mesafeler kat ettiğini kaydeden Baran, “İyi şartlarda bir iş bulmaya giden yolun mesleki eğitimden geçtiğini anlatmalı, mesleki ve teknik liselerden mezun çalışanlara kolaylıklar sağlamalı, teşvikler getirmeliyiz” diye konuştu.

SİGORTA PRİMİNDEN YIPRANMA HAKKINA

Baran, önerilerini şöyle sıraladı:

Bedelli askerlikte ücret muafiyeti,

Sigorta primlerinin yüzde 50’ye kadar olan bölümünün devlet tarafından karşılanması,

Haberin Devamı

Sağlık giderlerinde katkı payında yüzde 50’ye varan oranlarda indirim,

Asgari ücretten yüzde 50 daha az vergi,

Her yıl için 3 ay yıpranma hakkı,

Bireysel emeklilik için yüzde 50 indirim,

Araç sigorta ve kasko bedellerinde yüzde 50 indirim sağlanması