Ekonomi Araba alacaklar dikkat! Araç pazarında yeni kriz! Otomobil fiyatları...

Araba alacaklar dikkat! Araç pazarında yeni kriz! Otomobil fiyatları...

Paylaş
Araba alacaklar dikkat! Araç pazarında yeni kriz! Otomobil fiyatları...

Araba almak isteyenleri çip krizinin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı da olumsuz etkiledi. Türkiye’de de araba markaları satış hedeflerini düşürmeye başladı. Yaşanan krizler araç fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Otomobil devleri araç satış hedeflerini neden düşürüyor? Araba fiyatlarında düşüş olur mu? Araç pazarında bu yıl hedefler yakalanır mı? İşte Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç'un açıklamaları...

Rusya-Ukrayna savaşı bir ayı geride bırakırken, küresel otomotiv üretimindeki tedarik krizi de gittikçe büyüyor. Covid-19 nedeniyle tüm dünyada etkisi sürdüren çip krizinin ardından Rusya- Ukrayna savaşı başka krizleri de tetikledi. Peki bu durum araç fiyatlarını nasıl etkiler?

Haberin Devamı

Küresel araç üretiminde 5 milyon adetlik kayıp beklenirken, Türkiye’de de markalar satış hedeflerini düşürmeye başladı. Peki bu konuyla ilgili sektör ne diyor?

"PİYASA RAHATLAYACAK DERKEN..."

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Covid- 19 hastalığı bitti. Piyasalar rahatlar derken, dünyada bazı madenler birtakım insanların elinde, bunların içinde Rusya’da var. Bunlar da ister istemez üretilen otomobil piyasası için bir handikap oluşturuyor.

"ARZ TALEBİ KARŞILAMAYINCA FİYATLAR YÜKSELDİ"

Dünya genelinde zaten bütün emtialarda yükseliş var. Bir taraftan da ülkelerin savaşa girmesi, üretilen otomobillerin madenlerinde problem yaşaması, çip krizi bitti derken sorunun devam etmesine neden oldu. Bunlar da ister istemez dünyadaki fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Arz talebi karşılayamıyor böyle olunca fiyatlarda yükselme oluyor.

Haberin Devamı

ARAÇ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Dış dünyada tüm bu olaylar yaşanırken Türkiye’de araç fiyatlarında düşüş olmaz. Bu da aynı zamanda ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Yaz mevsimi geliyor. İnsanlar biraz bunalmış durumda herkes yazlığına gidecek, tatiline gidecek. ister istemez araç satandan ziyade alanlar olur. Bu da fiyatların yükselmesinde etkili oluyor.

OTOMOTİV DEVLERİNİN ARAÇ SATIŞ HEDEFLERİ NEDEN DÜŞÜYOR?

Hedeflerin düşme sebeplerinden birisi de yeterince araç gelmemesidir. Tedarikteki sıkıntı üretimdeki sıkıntı satışı da etkiliyor.

ARAÇ PAZARINDA HEDEFLER BU YIL YAKALANIR MI?

Eğer ki savaş bitirilirse yakalanır, savaş devam ederse geçen seneyi yakalayamayız bunun etkisi çok fazladır.

Maalesef dünyada bütün fiyatlarda yükselme var bunu sadece otomobil olarak düşünmeyin emtia fiyatlarında yükselme var. Bu üretimde kaynaklanan bir artıştır bu durum da haliyle otomobil fiyatlarına yansıyor."