Ekonomi Araç almayı düşünenler süre azalıyor! Daha az ödemek için elinizi çabuk tutun

Araç almayı düşünenler süre azalıyor! Daha az ödemek için elinizi çabuk tutun

Paylaş
Araç almayı düşünenler süre azalıyor! Daha az ödemek için elinizi çabuk tutun

Yıllardır yükselerek neredeyse ulaşılamayacak seviyelere çıkan otomobil fiyatları, faiz oranlarının yükselmesiyle düşüşe geçti. Son faiz kararının sabit tutulmasının ardından piyasanın gidişatını değerlendiren MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, araç almayı düşünenler için sürenin azaldığını söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Düşük faiz oranları ve talep fazlası sebebiyle son yıllarda yükselmeye devam eden otomobil fiyatları, faiz oranlarının yükselmesi ve kamuoyunun faize yönelmesi ile birlikte düşüşe geçmeye başladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz ay ise Merkez Bankası, faiz oranını sabit tutma kararı aldı. Bu kararın ardından ise araç satışlarının artması bekleniyor.

"AYAKÜSTÜ AL-SAT YAPANLAR FİYATLAR FAHİŞ ARTTI" 

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, “Bilindiği gibi geçmiş dönemde ikinci el araç ticaretinin ikinci meslek olarak görülüp herkesçe yapılması ve ayaküstü al-sat yapanlar nedeniyle araç fiyatları fahiş oranda artmıştı. Özellikle pandemiden itibaren ikinci el araç ticaretinin yatırım aracı olarak görünmesi talebi de arttırdığından piyasa dengesi bozulmuş, araç bulunurluğunda da sıkıntılar yaşanmıştı” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeler ve alınan tedbirler sayesinde piyasa normal seyrine geldiğini söyleyen Erkoç, “Şu an araç piyasasını değerlendirecek olursak, bayilerde araç bulunurluğunun arttığını, ikinci el araç ticaretinin yatırım aracı olmaktan çıktığını ve araç fiyatlarının gerçek değerine geldiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"KUR VE ENFLASYON FİYAT ARTIŞLARINA SEBEP OLABİLİR"

“Faizlerin yükseliyor olması ihtiyaç sahiplerinin de beklemede kalmasında ve ihtiyaçlarını ötelemelerinde bir etken olmuştu” diyen Aydın Erkoç, Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması ile birlikte beklemede kalan birçok tüketici ihtiyacını gidermeye yöneleceğini belirterek, “Bununla birlikte gerek döviz kurunun yükseliyor olması gerekse yaşanan enflasyon önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının yaşanmasına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

Araç fiyatlarının değerine geldiğine ve fahiş fiyatların artık görülmediğine dikkat çeken Erkoç, “Araç fiyatlarında yüzde 25 oranında bir düşüş yaşandı. O yüzden fiyatların daha fazla düşeceğini öngörmüyoruz” dedi.

"ARAÇ ALMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN"

Erkoç, bahar aylarının gelmesi, yaz aylarının ve bayramın yaklaşıyor olmasının piyasayı hareketlendireceğini belirterek, “İnsanlar bayram tatillerinde memleketine, tatile, yazlığına gittiği için araç alan da çok olur; piyasada canlanma yaşanır. Talebin artması fiyatların da yükselmesine sebep olur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bu dönemin araç almak için bir fırsat olduğunu söyleyen Erkoç, “İhtiyaç sahiplerine araç almak için en uygun zaman olduğunu söyleyebiliriz” dedi.