Ekonomi Asgari ücret 17 bin 500 TL olur mu?

Asgari ücret 17 bin 500 TL olur mu?

Paylaş
Asgari ücret 17 bin 500 TL olur mu?

Asgari ücret zammı için nefesler tutuldu. 11 Aralık Pazartesi günü itibarıyla komisyon toplanacak ve 31 Aralık’a kadar zammı açıklayacak. Bakan Işıkhan, “Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırlarsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız” dedi. Bakan Işıkhan, ‘asgari ücretin 17 bin 500 lira olması gerektiği’ yönündeki açıklamaları da değerlendirdi.

Yaklaşık 7 milyon çalışanın maaşını tayin edecek, dolaylı olarak da 7’den 70’e tüm kesimleri etkileyecek olan asgari ücret pazarlığı 11 Aralık Pazartesi günü başlıyor. Asgari ücrette zam pazarlığı için ay sonuna kadar süre bulunuyor. Görüşmelere sayılı günler kala tarafların açıklamaları da yoğunlaştı. Hatta rakamlar üzerine de değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Asgari ücret şu anda net 11 bin 402 lira civarında bulunuyor.

Haberin Devamı

GÖSTERGELER OLUMLU

Asgari ücrete son 2 yıldır ocak ve temmuz olmak üzere iki kez zam yapılıyor. Bu yılki toplam zam yüzde 114 olmuştu. Ancak 2024 için tek zam yapılacak. Zam oranları hakkında farklı tahminler gündemde. Bu tahminler 14 bin liradan başlıyor, 17 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Asgari ücretin ne kadar olacağıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Kabine Toplantısı öncesi sorular yöneltildi. Işıkhan, sürece ilişkin tüm göstergelerin olumlu olduğu bilgisini paylaştı.

YÜZDE 53.5 ARTIŞ ANLAMINA GELİYOR

Enflasyon karşısında çalışanların alım gücü kaybına uğramaması için asgari ücretin 17 bin 500 liraya denk gelecek şekilde yüzde 53.5 artırılması gerektiğine yönelik değerlendirmelerin sorulması üzerine Bakan Işıkhan, “Çalışmalarımızı bitirdiğimizde nihai sonuca ulaşacağız inşallah, sizinle de paylaşacağız” yanıtını verdi. Işıkhan, işveren desteğiyle ilgili bir çalışma olup olmadığına yönelik soru üzerine, “Bu konuların hepsini değerlendireceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

31 ARALIK’A KADAR SÜRE VAR

Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin ay sonundan önce açıklanıp açıklanmayacağı yönündeki soruya ise, bu durumun komisyon çalışmalarına bağlı olduğu yanıtını verdi ve şöyle devam etti: “Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti, 31 Aralık’a kadar Resmi Gazete’de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırlarsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. İlkemiz, her zamanki gibi siz de biliyorsunuz, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek.”

TEK ZAM KESİN

Gelecek yılda asgari ücrete ara zam olmayacağını yineleyen Işıkhan, “Tek zam olacak. Çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari Ücret Yönetmeliğimizde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, örneğin deprem gibi. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık” değerlendirmesinde bulundu.

‘14 BİN LİRA OLURSA KALKARIZ’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da komisyon öncesi açıklamalarda bulundu. Atalay, komisyonda 2 kadın, 2 erkek asgari ücretli işçinin yer alacağını, işçilerin nasıl geçinemediklerini, hükümet ve işveren temsilcilerine masada anlatacaklarını vurguladı. 14 bin lira civarında hesaplanan açlık sınırının masaya gelmesi halinde Başkan Atalay, “O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz” dedi.

Haberin Devamı

TÜM YIL GEÇİMİ SAĞLAMALI

Yüzde 25 artışa tekabül eden 14 bin 250 lira gibi bir ücreti de asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Atalay, “Bizim rakam telaffuz etmemiz doğru değil. Ne vereceklerini görelim; ondan sonra tavrımızı belirleriz. Teklifi Başkanlar Kurulu’na getirip orada kararımızı veririz” diye konuştu. Atalay, asgari ücrete bir yıl artış yapılmayacağı göz önüne alındığında, yılsonuna kadar geçimi sağlayacak bir artış yapılması gerektiğini ifade etti.

İŞ DÜNYASI NE DİYOR?

Asgari ücret zammıyla birlikte fırsatçılar A’dan Z’ye her şeye fahiş zamlar yapıyor. İş dünyası temsilcileri, gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücretin enflasyonun üzerindeki bir oranda belirlenmesi ve artışın zamlarla eritilmemesi gerektiğini belirtiyor. İş dünyasının temsilcileri, “Mevcut şartlar içerisinde enflasyon oranı artı refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenmeli, akabinde enflasyonla tavizsiz mücadeleye devam edilmeli” diyor. Enflasyonda Temmuz-Aralık 2023 dönemi için yüzde 37-38 enflasyon tahmini söz konusu. Bunun üzerine 10 puanlık refah payı eklenirse yüzde 45-50 arası bir zam gündeme gelebilir. Yine 2024 enflasyon beklentisi yüzde 36. Bu beklentiye göre bir oran belirlenir ve refah payı eklenirse zammın yine yüzde 40 üzeri olabileceği hesaplanıyor. Yani beklenti ve tahminler 16-17 bin bandında yoğunlaşıyor.

Haberin Devamı