Ekonomi Asgari ücret için gözler ilk toplantıda! İşte konuşulan rakam, bu 5 ay belirleyici olacak

Asgari ücret için gözler ilk toplantıda! İşte konuşulan rakam, bu 5 ay belirleyici olacak

Paylaş
Asgari ücret için gözler ilk toplantıda! İşte konuşulan rakam, bu 5 ay belirleyici olacak

7 milyon asgari ücretliyi doğrudan diğer çalışanları da dolaylı olarak etkileyecek asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık Perşembe günü TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelerek Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirleyecek. Kamuoyunda birbirinden farklı rakamlar dillendirilirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, asgari ücretin 2022 yılının 2. yarısındaki enflasyon oranına göre belirleneceğini ifade etti. İşte Kaya'nın tahminine göre 2023 asgari ücreti...

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret rakamlarında. Kamuoyunda 10 bine kadar rakamlar dillendirilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" yanıtını vermişti. Son olarak Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirlenmesi için perşembe günü TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya geleciği duyurdu.

Haberin Devamı

PERŞEMBE GÜNÜ GÖRÜŞECEKLER

"Asgari ücret görüşmeleri" sorulan Bakan Bilgin, "Biz davet ettik. Türk-İş Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir görüşme yapacağım. Görüşmede, asgari ücret konusunda yapılacak toplantıyı organize edeceğiz. Birlikte takvime karar vereceğiz." yanıtını verdi. Bu arada, Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımıyla salı günü yapılması planlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışma takviminin belirlenmesine ilişkin toplantının 1 Aralık'a alındığı bildirildi.

"ASGARİ ÜCRET 5 AYLIK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENECEK"

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “Asgari ücret tespit komisyonu geçtiğimiz yıl iki kez toplandı. 2022 yılının asgari ücretini belirlemişti. 2023 yılında ise 1 Aralık’tan itibaren asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarına başlamış olacak. 2022 yılının 2. altı aylık döneminde asgari ücret 5 bin 500 liraydı. 2023 yılına geldiğimiz beklentiler farklı. Çok değişik senaryolar üzerinde duruluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamasında çalışanların enflasyon altında ezdirilmeyeceği işverenlerin de bu noktada değerlendirileceğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir anket çalışması gerçekleştiriyor ve bu çalışmayı işveren ile işçi temsilcisiyle gerçekleştiriyor. İşçi temsilcisi Türk İş, işvereni temsilen TİSK, hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görüşme gerçekleştiriyor. Aralı kayının 15’inden sonra ortaya rakamlar çıkmış oluyor. 3-4 Aralık tarihinde TÜİK, 5 aylık enflasyon rakamlarını açıklamış olacak. 2023 yılının asgari ücretinin belirlenmesinde 5 aylık enflasyon verisi belirleyici olacak. Aralık ayının enflasyonu ortaya çıktığında çalışanların alacağı asgari ücret tespit edilmiş olacak." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET BEKLENTNİZİ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Şimdi benim hesaplamalarıma bakıldığında 4 aylık enflasyon yüzde 11 seviyesinde. Kasım ve aralık aylarını da ilave ettiğimizde yaklaşık olarak buradan 9-10 puanlık enflasyon daha gelecek bu yüzde 20’ye ulaşacak. Hükümetin de her zaman olduğu gibi enflasyon rakamının üzerinde refah payı olarak adlandırdığımız yüzde 10 seviyesinde ilave söz konusu olmasıyla birlikte yıl sonu itibarıyla en düşük yüzde 30 seviyesinde bir zam gelecek. 7 bin 200 liraya çıkması anlamına geliyor. Gelir ve damga vergisi alınmadığı için bu rakam brüt olarak 8 bin lira seviyesine ulaşacak. Çalışanın eline 7 bin 200 lira ile 7 bin 500 lira arasında bir asgari ücret geçmesi düşünülüyor. En azından benim hesaplamalarım onu gösteriyor.

AK Partili Akbaşoğlu: EYT ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesin ilişkin düzenlemeleri Aralık ayı içinde yapmayı planlıyoruz AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve kamuda çalışan personelin kadroya alınması hakkında hazırlanan kanun teklifleri hakkında açıklama yaparak “Aralıkta yapma planımız söz konusu. Tabi bütçe takvimi ve sonrasında meclisin çalışıp çalışmayacağı çerçevede değerlendireceğiz. En kötü ihtimalle bunun 2023 başında yasalaşmasına şahit olacağız” dedi.

"KAMUOYUNDA KONUŞILAN RAKAMLAR İŞVERENİN VEREBİLECEĞİ RAKAMLAR DEĞİL"

Kamuoyunda konuşulan rakamlarda 8 bin 8 bin 500, 9 bin, hatta 10 bine çıkanlar var bu doğru değil. İşverenin verebileceği bir ücret söz konusu. Ortada bir dengenin kurulması gerekiyor. Enflasyonun yüzde 20 seviyesinde olacağı varsayılırsa yüzde 10 refah payı ile yüzde 30 seviyesinde zam öngörülüyor. Tabi bunun üzerine ne kadar çıkılır? Çok fazla bir artış olacağını öngörmüyorum. Bu rakamın da 5 bin 500 liranın da 7 bin 200- 7 bin 500 lira arasına oturacağını tahmin ediyorum. 7 bin 500’ün üzerine çıkması mümkün gözükmüyor.

Haberin Devamı

2023 yılının 1. altı aylık dönemindeki enflasyon performansı da ikinci 6 aylık döneme ilişkin asgari ücret sabit kalacak mı yoksa 2022’de olduğu gibi ikinci bir zam söz konusu olacak mı? Ona da 2023’ün birinci 6 aylık dönemindeki enflasyon performansı belirleyici olacak.”

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Haberin Devamı

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2022 yılının başında 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücrete, enflasyon nedeniyle temmuzda bir ara zam yapılmıştı. Temmuzda alınan kararla asgari ücret 5 bin 500 lira olarak açıklanmıştı.