Ekonomi Asgari ücret pazarlığı! İkinci toplantıdan da rakam çıkmadı

Asgari ücret pazarlığı! İkinci toplantıdan da rakam çıkmadı

Paylaş
Asgari ücret pazarlığı! İkinci toplantıdan da rakam çıkmadı

Milyonlarca çalışanı ve tüm toplumu ilgilen yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları sürüyor. 11 Aralık’ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün ikinci kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri enflasyon, alım gücü ve istihdam başta olmak üzere ekonomik veri ve raporları komisyon heyetlerine sundu.

Haberin Devamı

TÜİK’TEN DE GELMEDİ

Toplantının ardından işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamalarda bulundu. Toplantıda Bakan Vedat Işıkhan’ın olmadığını da hatırlatan Ağar, “Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı. Biz rakam söylemeyiz. İşveren diyecek ki, ‘Ben seni bu ücrete çalıştıracağım. Çalışır mısın, çalışmaz mısın?’ Biz de diyeceğiz ki, ‘Bu ücrete çalışırız, şu ücrete çalışmayız.’ TÜİK’ten de rakam gelmedi. Hiçbir yerden bir rakam yok. Şu anda bir sonuç yok” dedi.

GEÇİM ŞARTLARI BELLİ

Görüşmelerin kısa zamanda mutabakatla tamamlanmasını arzu ettiklerini belirten Ramazan Ağar, şöyle devam etti: “Ama rakam belirli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Zaten geçim şartları belli. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Asgari ücretle çalışan insanların ev kirasını, elektrik, doğalgaz parasını ödeyemediklerini biliyoruz. Bilhassa büyük şehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yok. Ankara’da 10 bin liraya da ev kirası yok. Bunları iyi değerlendirmek lazım.”

Haberin Devamı

HAFTA İÇİ YİNE GÖRÜŞECEKLER

Komisyonun bu hafta içinde tekrar toplanacağını belirten Ağar, “Günü belirli değil. Hükümet kendi arasında konuşarak karar verecek. Kısa zaman içinde bilgi verirler diye düşünüyoruz. Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum” dedi.

OLASI SENARYOLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net rakamlar şu şekilde:
Yüzde 35’lik zamda 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda 17 bin 673 lira