Ekonomi Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki konuda anlaştı! İşte taraflardan ilk mesajlar, Bakan Bilgin asgari ücret için tarih verdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki konuda anlaştı! İşte taraflardan ilk mesajlar, Bakan Bilgin asgari ücret için tarih verdi

Paylaş
Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki konuda anlaştı! İşte taraflardan ilk mesajlar, Bakan Bilgin asgari ücret için tarih verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı yapıldı. Toplantı öncesinde taraflar açıklamalarda bulundu. İşveren temsilcisi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol açıklamasında, "Asgari ücrete ara bir zam ihtiyacı konusunda mutabık olduk, buraya severek, isteyerek geldik. Dengeli bir asgari ücret tespiti konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır. Dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum" dedi. Bakan Bilgin ise asgari ücrete ilişkin, "Çalışanların enflasyona karşı korunması görevimiz. Komisyonun çalışmaları yarın tamamlanabilir" ifadelerini kullandı. İşçi temsilcisi Türk İş Başkanı Ergün Atalay ise "Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum." şeklinde konuştu. İki saat süren toplantıdan çıkan mutabakata göre; asgari ücretteki artış, temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada asgari ücrette Temmuz artışı için talimat verdiğini söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücrette ara zammın bu hafta belirleneceğini söylemişti.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI BİTTİ

Bu gelişmenin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu uzun yıllar sonra ilk kez yıl ortasında bugün saat 14.00'te ara  zam için bir araya geldi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'na başkanlık etti. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

İKİ KONUDA UZLAŞMA SAĞLANDI

İlk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış, temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

İŞVEREN TEMSİLCİSİ: İSTEYEREK GELDİK

Toplantı öncesinde asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulunan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol şu ifadeleri kullandı: "Hem işçi tarafı hem devletimizin himayelerinde hem de işverenlerimizin mutabakatıyla ara bir zam ihtiyacında mutabık olduk. Buraya isteyerek geldik. Vatandaşımızın beklentisinin karşılanması konusunda TİSK olarak tam bir mutabakatla buradayız. Enerji fiyatları dedik, yanı başımızda savaş var. Aynı belirsizlikler işçilerimizi iş sahiplerini etkiliyor. Dengeli bir asgari ücret tespiti yapılmasında TİSK elini taşın altına koyacaktır. Son buluşmamızda 40 yıllık konuşulan hayata geçti. Onlardan bir tanesi yüzde 50’lik bir zam yapıldı. Sayın Bakanımız da çok iyi bilir. Asgari ücretten vergi alınmaması konusudur. Asgari ücretten vergi alınmıyor. 14 milyon çalışanın asgari ücret kadar kısmının vergi alınmaması bu komisyonun çıktısıdır. Güzel bir mutabakat olmuştu. 3’lü imza ile kamu, işveren, işçi kesiminin mutabakatıyla tamamlanmıştı. Kıymetli çalışanlarımızı işletmelerimizi koruyan, ihracat yapan işletmelerimizi koruyan dengeli bir süreç olacağını ümit ediyorum."

Haberin Devamı

 İŞÇİ TEMSİLCİSİ: ASGARİ ÜCRETLİYİ NEFES ALDIRACAK BİR DÜZENLEME OLUR, TEMENNİM ODUR

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da, "Uzun yıllar sonra ilk defa asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıyoruz. Haziran ayı sonlarına doğru. Son 5 aydır enflasyonda olan yüksek artış özellikle gıdada olan yüksek artıştan kaynaklanan bir iş. Bizi buraya davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. 3600'ü uzun yıllar çalıştınız, düzenleme var. Asgari ücrette Ocak'ta güzel zam yaptık ama gıdadaki enflasyonla eridi. Sabit gelir, dar gelirli, emekli ve çalışanlar en büyük sıkıntıyı çeken kesimler. Savaş, kovid bitmedi biliyorum. Bizim burada son geçen hafta Cumhurbaşkanını ziyaretinin ardından bu toplantı organize edildi. Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum." dedi.

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN: KOMİSYON ÇALIŞMALARININ YARIN SONUÇLANACAĞINI ÜMİT EDİYORUM

Bakan Bilgin, ise konuşmasında, "Türkiye, tarihi bir asgari ücret sözleşmesine imza atmış bulunuyordu. Bundan bütün çalışanlar hatta, orta sınıf da memnun olmuştu. Asgari ücret, sadece asgari ücretlilerle sınırlı değil, toplumsal etkileri var. Bir iş yerinde asgari ücret belirlenince, çalışanların ücreti de yukarıya doğru çekiliyor. Asgari ücretin sınırlı etkisi olmadığını görmemiz lazım. Türkiye, bu enflasyon ortamında, enflasyondan çıkış yolları konusunda da kararlılıkla mücadele ediyor. Herkesin bileceği gibi, enerji kaynaklarının düzenlenmesini kendi irademizle yapmamız mümkün değil. 40 dolarlardan 120 dolarların üzerine çıktı petrol varili. Bu süreçlerde karşı karşıya kaldığımız sorunlar, bizim dışımızda yeni problemlere yol açıyor. Biz kararlı adımlarla yürümek zorundayız. Bunlardan birisi büyümedir. Büyüme Türkiye'nin üretim gücünün arttığının devam ettiğini göstermektedir. Bir diğer önemli kaynak da bu büyümenin ihracata dayalı, orada da sanayi üretimine dayalı büyüme olması. Enflasyon var ama biz üreterek, ihracat yaparak, döviz üreterek enflasyonu aşacağız. Türkiye'nin ekonomisi döviz üretebilir hale gelmiştir. Bu bizim ümit kaynağımızdır. Biz çalışanlarımızı, emekçilerimizi, üretim gücünün en önemli temeli emekçilerimizi koruyacak tedbirleri devreye sokmak mecburiyetindeyiz. Asgari ücretin normal sürede toplanması gerektiğini söylemiştim ama bugün geldiğimiz noktada, çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunun yapmak zorundayız. Bu konuda da en önemli araç asgari ücretin yeniden belirlenmesidir. Asgari ücret, üzerindeki gelir gruplarının da ücretlerinde pozitif etki yapacak bir unsurdur. Türkiye'de ücretliler örgütlenmeyince, asgari ücret dışında örgütlenme olmayınca, ücretler sıkışıyor. Bunun için örgütlenmenin önünü açmamız lazım. Sendikalaşmayla ilgili engelleri kaldıracak çalışmaları yapıyoruz. Yasal engelleri veya yasal gerekçeler olarak ileri sürülen tavrı aşacağız. Bugünkü komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum. Sosyal transfer yapma imkanını da bulmuş olacağız.

Haberin Devamı

Türkiye'nin büyük kuruluşları kârlarını yüzde 137 artırdılar. Faaliyet kârı ile kârlarını artırıyorlar. Türk sanayisi faaliyet içerisinde kâr ediyorlar. Bu kârlarını emekçi ve çalışanlarla paylaşmak durumundayız. Üretimde sosyal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. Paylaşarak büyüyeceğiz. Konjoktürel yaşanan dalgaların negatif etkilerini ortadan kaldıracağız. Sağlıklı, çalışanlarımızı memnun eden netice alırız."

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 15 KİŞİDEN OLUŞUYOR

İşçileri temsil eden Türk-İş masaya enflasyon farkı ve SGK işçi payında indirim talebiyle otururken, işverenler de prim indirimi, işsizlik sigortası priminin belli bir dönem alınmaması gibi istekleri gündemde tutuyor. Alınacak zam kararında verilecek destekler de belirleyici olacak. Komisyon, işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

YILBAŞINDA YÜZDE 50 ZAM GELMİŞTİ

Toplantıda Türk-İş, TİSK ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri masada olacak. Toplantıda alınacak kararlar içinse oyçokluğu aranacak. Komisyonun amacı çalışmaları tamamlayıp, zam oranını belirlemek yönünde. Asgari ücret, aralık ayında yapılan yüzde 50 zam sonrası 4 bin 253 TL olmuştu.

 

ASGARİ ÜCRETTE ÖNE ÇIKAN FORMÜLLER

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret artışıyla ilgili Ankara'da bir süredir devam eden görüşmeler sonunda değişik formüller üzerinde çalışma yapılmıştı. Burada üç formül üzerinde süren görüşmelerde birinci formül olan prim düzenlemesi öne çıktı.

Sabah'ın haberine göre hem işçi hem de işveren temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonunda işverene aşırı yük getirmeyecek ve istihdamı koruyacak bir formülün uygulanması görüşü öne çıktı. Buna göre kamunun asgari ücret üzerinden aldığı vergilerden vazgeçmesi gibi prim kesintilerinden oluşan bir düzenleme ile net rakamın yukarı çekilmesi söz konusu olacak.

NASIL UYGULANACAK?

Asgari ücretin brüt rakamı 5004 TL olarak uygulanıyor. Bu rakamdan Ocak ayından bu yana gelir ve damga vergisi alınmıyor. Sadece işçi için SGK primi olarak yüzde 14 kesinti ve işsizlik sigortası fonuna da yüzde 1 oranında kesinti yapılıyor. Toplamda 750,60 liralık bir kesinti sonrasında net ücret 4.253 TL olarak ödeniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

5004 liralık asgari ücret üzerinden ayrıca işveren SGK payı olarak yüzde 15.5 oranında kesinti yapılıyor. Ayrıca yüzde 2 oranında da işsizlik sigortası fonuna kesinti yapılıyor. Bu kesintilerin toplamı da 775 lira 62 kuruşu buluyor.
Hem işçi hem de işverenden yapılan kesintiler toplandığında rakam 1.626,22 TL'lik bir miktara ulaşıyor. Bu miktarın işsizlik sigortası fonunda karşılanarak belli bir süre kamu tarafından alınmaması formülü ile birlikte asgari ücret için 5.879,62 TL tutarında bir miktara ulaşmak mümkün oluyor. Bu formül işletildiğinde işverene yük getirmeden asgari ücrete bir ara zam yapılmış olacak. Bu formülün dışında öne çıkan diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Orada da yüzde 50.5 oranındaki yıl başında yapılan artış oranının yıllık enflasyona tamamlanması sağlanacak.

Bu durumda artış yüzde 26 civarında olacak ve net asgari ücret 5.363,53 liraya kadar ulaşacak. Burada da yine işsizlik sigorta fonundan destek yapılması söz konusu olabilecek. 

PRİM DESTEĞİ FORMÜLÜ HESABI

ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ % 14 700,56
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ % 1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40 

İŞVERENE MALİYET

Brüt asgari ücret: 5004,00
SGK Primi % 15,5 (işveren payı): 775,62
İşsizlik sig. Pr. İşveren %2: 100,08
İşverene toplam maliyet: 5.879,70
KESİNTİLER TOPLAMI: 875,62 

ASGARİ ÜCRET YÜZDE 26.10 ARTARSA (TL/AY)

Brüt asgari ücret: 6.310,04
SGK primi % 14: 883,41
İşsizlik sig. primi % 1: 63,10
Kesintiler toplamı: 946,51
Net asgari ücret: 5.363,53