Ekonomi Asgari ücrete ara zam pazarlığı başlıyor

Asgari ücrete ara zam pazarlığı başlıyor

Paylaş
Asgari ücrete ara zam pazarlığı başlıyor

Asgari ücretle çalışan yaklaşık 8 milyon vatandaşın artan enflasyon karşısında alım gücünü yükseltmek için çalışmalar hızlandı. Önceki gün kabine toplantısının ardından “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedik” diyen Erdoğan, hafta sonuna varmadan müjdeli haberi işçi ve emekçilerle paylaşacaklarını söylemişti.

Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte taraflar hemen harekete geçti. Buna göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (Türk-İş) ve işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) 29 Haziran Çarşamba günü (bugün) saat 14.00’te toplantıya davet etti. Komisyon, işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

Haberin Devamı

2015’E KADAR 6 AYDA BİR

Asgari ücret, bir kişinin çalıştırılabileceği en düşük ücreti ifade ediyor. 2015 yılına kadar 6 aylık dilimler şeklinde belirlenen asgari ücrette, 2016 yılındaki değişiklikle yılın tamamında geçerli olan tek bir rakama geçildi. Mevzuat gereği komisyonun aldığı zam kararı, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor.

FORMÜLLER

Asgari ücret artışıyla ilgili farklı formüller gündeme gelirken, ilk formül olan prim desteği öne çıkıyor. Asgari ücretin brütü 5 bin 4 lira. 750 liralık prim kesintisi sonrasında net ücret 4 bin 253 lira olarak ödeniyor. 5 bin 4 liralık asgari ücret üzerinden ayrıca işveren açısından da 875 lira kesinti oluyor. Bu kesintilerin belli bir oranda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanabileceği ifade ediliyor. Gündeme gelen bir diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Bu durumda artış yüzde 23 civarında olacak ve net asgari ücret 5 bin liranın üzerine çıkabilecek. Belli bir sayıda çalışanı olanlara ek vergi indirimi veya prim desteği gibi seçeneklerin de pazarlık masasında gündeme gelmesi bekleniyor. Sonuç itibarıyla maliyeti kamunun ve işverenin birlikte karşılayacağı formüller öne çıkacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

TARAFLARDAN ART ARDA AÇIKLAMALAR

İŞVERENDEN YEŞİL IŞIK

Asgari ücrete ara zam konusunda son günlerde açıklamalar ve temaslar hızlanmıştı. TİSK son yaptığı açıklamada asgari ücretin değerlendirilmesine yönelik olası bir toplantıda masada olacaklarını duyurmuştu. TİSK ayrıca “Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini kalıcı şekilde artıracak ve büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz” diye konuştu.

‘BİRLİKTE KARŞILAYALIM’

Asgari ücrete ara zam konusunda sanayicilerden de dikkat çeken bir öneri geldi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, zam oranı belirlenirken TÜFE’nin değil, gıda enflasyonunun dikkate alınması gerektiğini söylemişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Şekib Avdagiç de zamdan doğacak maliyeti iş dünyası ve devletin birlikte karşılaması gerektiğini söylemişti. Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan da “Temmuz ayında enflasyon üzerinde bir artış sağlansın istiyoruz” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

OCAK AYINDA YÜZDE 50.50 ARTMIŞTI

2021’de brüt 3 bin 577, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50.50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4, net 4 bin 253 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira düzeyinde.