Ekonomi Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı? Asgari ücrete zam ne zaman yapılacak?

Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı? Asgari ücrete zam ne zaman yapılacak?

Paylaş
Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı? Asgari ücrete zam ne zaman yapılacak?

Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı? sorusu, son günlerde sıklıkla dile getirilen konular arasında yer alıyor. Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan önemli açıklamalarda bulundu. İşte, Asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı? ve Asgari ücrete zam ne zaman gelecek? sorularına yönelik yapılan açıklamalar…

Asgari ücrete 2022 yılı için yüzde 50,5 oranında zam yapıldı. Ayrıca, asgari ücret vergi dışı bırakıldı, AGİ kaldırıldı. Sene başında oldukça büyük heyecana neden olan bu gelişmeler, Rusya Ukrayna savaşının dünya ekonomisi üzerinde yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle gölgede kaldı. Enflasyonun yüksek seyretmesi ile akaryakıt ve market ürünlerinin fiyatlarında yaşanan yükselmeler, asgari ücrete temmuz ayında ikinci bir zam yapılır mı sorunun doğmasına neden oldu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM YAPILACAK MI?

Asgari ücrete zam, her yıl aralık ayında yapılan görüşmelerin ardından belli oluyor. Yıl sonu enflasyon oranlarının belirlenmesi, çalışanların beklentileri ve talepleri doğrultusunda Hükûmet ve sendikalar tarafından yapılan görüşmelerin ardından çalışanların bir yıl boyunca alacakları asgari ücret miktarı da yeni yıla girerken belirlenmiş oluyor.

2022 yılına girilirken yapılan çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada asgari ücrete bugüne kadar görülmeyen bir zam oranının verildiğini açıkladı. Yapılan açıklama ile asgari ücrete yüzde 50,5 oranında zam yapılırken, AGİ’nin kaldırılması ve asgari ücretin vergiden muaf tutulması gibi hayata geçirilen uygulamalarla, çalışanın eline geçecek miktarın iyileştirilmesi yoluna gidildi.

Haberin Devamı

Ancak, son haftalarda Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar Türkiye’de de etkisini gösterdi. Hal böyle olunca asgari ücrete memur ve emekli maaş zamlarında olduğu gibi bu yıl ikinci kere zam yapılmasına yönelik beklentiler oluşmaya başladı. Konuyla ilgili ilk açıklama AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldi. Özkan, kendisine yöneltilen asgari ücrete ikinci zam gelmesi ihtimaliyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi;

“Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Biz parlamentoda her zaman milletimizim menfaati ne gerektiriyorsa bunu her zaman yaparız”

ASGARİ ÜCRETE ZAM NE ZAMAN YAPILACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücrete ikinci zam ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

“Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. 

Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık’tır.”

Haberin Devamı