Ekonomi Asgari ücrette 3. toplantı sona erdi! İşçi temsilcisi asgari ücret teklifini açıkladı

Asgari ücrette 3. toplantı sona erdi! İşçi temsilcisi asgari ücret teklifini açıkladı

Paylaş
Asgari ücrette 3. toplantı sona erdi! İşçi temsilcisi asgari ücret teklifini açıkladı

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında 3. toplantı sona erdi. 3 saat süren toplantıda işçi temsilcisi asgari ücret için teklifini sunarak, "Verirlerse masaya oturur imzalarız. Vermezlerse meselenin içinde olmayız" dedi.

Asgari ücrette süreç tamamlanmak üzere. Bugün Tespit Komisyonu üçüncü toplantı için bir araya geldi. 7 Aralık'ta başlayan asgari ücret görüşmelerinde işçi ve işveren tarafı dinlendi, beklenti ve talepler masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN'DEN UZLAŞMA MESAJI

Bakan Bilgin, üçüncü toplantıda uzlaşmaya varılacağını belirtmişti. Bakan Bilgin açıklamasında "Salı günü saat 14.00'te toplanacak. Uzlaşma ile neticeleneceğini ümit ediyorum; dün de vurguladım. Daha önceki süreçlerde hem işçi hem de işveren kesimi çok pozitif tavır sergiledi. Asgari ücret, sosyal barışın en önemli kurumlarından birisidir. Bu sene de işçi ve işverenlerin katıldığı ortak imza ile uzlaşmaya varacağız” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamalar neticesinde asgari ücrette hem işvereni hem de işçi tarafını memnun edecek bir karar verilmesi bekleniyor.

TÜRK-İŞ TEKLİFİNİ AÇIKLADI

İşçi ve işveren kesiminin üçüncü toplantıda masaya ilk kez rakamla geldi. 3 saat süren toplantı sonrası işçi temsilcisi TÜRK-İŞ 2023 yılı asgari ücreti için 9 bin lira teklif etti. 

Haberin Devamı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergun Atalay yaptığı açıklamada, "20 gündür süren bir süreç. Üçüncü toplantı yapıldı. Biz ayın 1'inde dedik ki; TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor Türkiye'de. Yoksulluktur, açlıktır bununla ilgili bizim 40 senedir yapılan araştırmada uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1'inde açlık sınırı 7 bin 7785, yoksulluk 10 bin lira. Böyle bir ifade kullandık. 20 Gündür TÜRK-İŞ'in 7 bin 785 lira, bizim hiç bir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi Bakan beye söyledim, Komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in resmi teklifi 9 bin liradır. Verirlerse masaya oturur imzalarız. Vermezlerse meselenin içinde olmayız." dedi.

TOPLANTI ÖNCESİNDE TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 14.00'te başlayan toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Sekreteri Pervul Kavlak ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı. Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak, bakanlığa girişte açıklama yaptı. Kavlak, asgari ücretin netleşip netleşmediğiyle ilgili soruya, "Bugün netleşecek, esas haber çıkınca olacak. Hem işveren hem de bakanlığın elini görelim. Elini görürsek biz de dağarcığımızda ne varsa dökeceğiz" diye konuştu. Kavlak, asgari ücretin bugün açıklanma ihtimali ile ilgili soru üzerine, "Basın mensubu arkadaşlardan bana sürekli  mesaj geliyor. Külliye'de bir hazırlık olduğunu söylüyorlar. İnşallah öyledir. Bir an önce bitsin de biz de işimize gücümüze bakalım. İnsanlar umutla bekliyor. İnşallah onların umutlarını boşa çıkartmayacak bir rakam üzerinde uzlaşır, üçlü mutabakat şeklinde imzalarız. Amacımız, arzumuz, umudumuz bu şekilde" dedi.

Haberin Devamı

İŞTE KONUŞULAN RAKAMLAR

İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, asgari ücret toplantısı öncesi beklentilere dair posta.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Asgari ücrette farklı rakamlar konuşulduğunu ifade eden Nayır, “Önceki toplantılarda bildiğimiz kadarıyla çok fazla rakam konuşulmadı, taraflar dinlendi. Ortada tabi bazı rakamlar var. 9 Kasım 2022 tarihinde başlatılan bir çalışma var. İşveren tarafı 7050 TL, işçi tarafının beklentisi 7.545 TL, kamuoyunun beklentisi ise 7.845 TL olduğuna ilişkin bir anket sonucu paylaşıldı. Türk-İş de açlık sınırının kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. İkinci toplantı öncesi 34 konfederasyon ile bir araya gelindi. Masada asgari ücretin dışında çok farklı konular da var. Rakamın dışında tek bir zamlı asgari ücret mi olacak yoksa temmuz ayında tekrar yükseltilecek mi? Bir diğer konu da vergi dilimleri ile bir değişiklik olacak mı? Son olarak da iş veren tarafının beklediği destekler ne olacak? Temmuz da verilen asgari ücret desteğinin devam edip etmeyeceği merak ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

3 RAKAM ÖNE ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 bin TL’lik bir asgari ücret duyuracağını bekleyenlerin de olduğunu ifade eden Nayır, “Şu anda bazı psikolojik süreçler var. Bu da yüzde 47’lik bir zam oranına tekabül ediyor. Bu yüzde 47’lik zam oranı gerçekleşirse 8 bin TL’lik net bir asgari ücret oluyor. Brütte de bu rakam 9 bin 400 liraya ulaşıyor. Bazı tahminler de bu rakamların üzerinde dönüyor. 8 bin 200 ve 8 bin 500 TL de beklenen rakamlar arasında. 7 bin 800 TL olması durumunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 bin TL’ye tamamlayacağını düşünenler de var. Büyük holdingler de yaptıkları bütçelerde yılbaşında rakamın yüzde 50’nin üzerine çıkmadan yüzde 47’lik bir oranda kalacağı toplantı sonrasında da komisyonun temmuz ayına bir göz kırpacağı ve temmuz da tekrar toplanılacağı düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

VERGİ İSTİSNASI SÜRECİ DEVAM EDEBİLİR

AGİ konusunda geçtiğimiz yıl yeni kanun uygulandığını ifade eden Nayır, “Geçtiğimiz yılda AGİ (Asgari Geçim İndirimi) uygulaması vardı. Kişinin evli, bekar ve sahip olduğu çocuk sayısına göre değişen. Geçtiğimiz yıl bu değiştirildi ve asgari ücrete kadar olan tüm gelirlerden istisna tutuldu. Ek bir düzenleme yapılmazsa devlet bu ücrete kadar olan vergilerden vazgeçmiş anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

İKİ TARAF MEMNUN EDİLECEK

Yapılacak olan asgari ücret zammının hem işveren hem de işçi tarafını memnun edecek bir rakam olmasının istendiğini belirten Nayır, “Herkes yüksek rakamlar olmasını ister. Burada ekonomik dengelere bakmak gerekiyor. Asgari ücrete gelen zamlar enflasyonu da etkileyecektir. Bir domino taşı etkisi görecektir. Şu anda büyük restoran zincirleri bile zam ihtimallerine yönelik hazırlıklarını yapmış durumda. Bütçeler hazırlandı. Çalışma Bakanı kendisine sorulan ‘yüzde 60 zam olur mu?’ sorusuna gerçekçi ücretlere odaklanalım, rüya görmeye gerek yok demişti. Bakan Nureddin Nebati de enflasyonu tetiklemeyecek bir oran olacağını belirtmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘vatandaşımı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ demişti” dedi.

“ASGARİ ÜCRET DIŞINDAKİ VERİLER DE BELİRLENMELİ”

Kesin ücretin belirlenmesinin dördüncü toplantıya kalabileceğini ifade eden Nayır, “Ben üçüncü toplantıda net bir ücret belirleneceğini düşünmüyorum. Bu yıl da ücretin belirlenmesinin son toplantıya kalacağını düşünüyorum. Eğer bu toplantıda belli olursa tabi daha iyi olacaktır, bütçeler erkenden belirlenmiş olur. Ama şu anki duruma göre dördüncü toplantıya kalma ihtimali var gibi. Rakam bu toplantıda netleşse bile işveren verilecek desteklerin de bu esnada belli olması gerekiyor. Öte yandan temmuzda ikinci bir zam ihtimali de son toplantıda netleşecektir" şeklinde konuştu.

NET 5 BİN 500 LİRA, İŞVERENE MALİYETİ 7 BİN 603 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret toplantısı sona erdi Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında 3. toplantı sona erdi. Toplantıda işçi temsilcisi asgari ücret için 9 bin lira teklif sundu.