Ekonomi Asgari ücrette ilk pazarlık yarın

Asgari ücrette ilk pazarlık yarın

Paylaş
Asgari ücrette ilk pazarlık yarın

Asgari ücret maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 7 Aralık’ta (yarın) yapılacak. Taraflar, toplantıda talep ve tekliflerini iletecek.

İkinci buluşma da 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Toplantılar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak. Görüşmelerin ardından yeni asgari ücret tutarı belirlenecek. Toplantılarda işçi ve işveren tarafı, talep ve tekliflerini iletecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci yer alacak. Toplantıya saatler kala işçi tarafı taleplerini açıklamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

‘YILDA 4 KEZ GÜNCELLENSİN’

Geçen hafta ilk açıklama Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay’dan gelmişti. Atalay, Türk-İş’in açlık sınırı olarak açıkladığı 7 bin 785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın altında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söylemişti. Dün ise ikinci açıklama Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yetkililerinden geldi: “Gerek yüksek enflasyon gerek yoksulluk sınırı gerek yüksek gıda enflasyonu gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret net 13 bin 200 lira olmalı. Yaşanan yüksek enflasyon koşullarında, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli.”

7 MİLYON ÇALIŞANIN GÖZÜ ARTIŞ ORANINDA

Haberin Devamı

Yaklaşık 7 milyon çalışanın beklediği yeni asgari ücretin yılbaşına kadar netleşmesi bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapılan görüşmeler sonucunda, asgari ücrete yüzde 30 ile yüzde 60 arasında bir artış yapılması bekleniyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nin kasım verilerine göre; enflasyonun 12 ay sonra yüzde 37 seviyelerine ineceği öngörüldüğünden yüzde 40-50 civarı zam ön plana çıkıyor. Türk-İş’in talebi gerçekleşirse 5 bin 500 liralık asgari ücret yüzde 41.5 artışla 7 bin 785 liraya çıkmış olacak.