Ekonomi Asgari ücrette kritik gün

Asgari ücrette kritik gün

Paylaş
Asgari ücrette kritik gün

7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 7 Aralık’ta birinci, 14 Aralık’ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını bugün saat 14.00’te gerçekleştirecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugünkü toplantıya işaret ederek, uzlaşmaya varılacağını, işçilerin beklediği, işverenin de ödeyebileceği bir ücretin belirleneceğini söylemişti.

Haberin Devamı

İŞÇİNİN TALEPLERİ

Şu ana kadar pazarlık masasında konuşulan rakamlarla ilgili bilgi paylaşılmadı. Komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş öncelikle pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın kasım ayı açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını istiyor. İşçi kesimi bu tutarı ‘kırmızı çizgisi’ olarak belirlemiş durumda. Bunun yanında, refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını talep ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın anketinde ise kamuoyunun ortak beklentisinin 7 bin 845 lira olduğu ortaya çıkmıştı.

PATRONLAR İHTİYATLI

İşveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücrete dair rakam vermezken, temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana değerlendirmelerde bulunmuştu. Yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasını, yeni istihdam yaratılmasını ve işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023’te de sürdürülmesini istiyor.

Haberin Devamı

UZLAŞILAN RAKAM ERDOĞAN’A SUNULACAK

1 ve 15 Aralık arasında uygulamaya kaydolan 15 bin 127 adayın verisinden elde ettiği asgari ücret beklentisini açıkladı. Buna göre beklenti, 2023’te asgari ücretin 8 bin 182 TL olması yönünde. Asgari ücret kararının oybirliği ile alınması yüksek ihtimal. Üzerinde anlaşılan asgari ücretin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Talepler ve araştırmalardan ortaya çıkan rakam asgari ücrette psikolojik sınırın 8 bin lira olduğunu ortaya koyuyor. Bu tutarın üzerinde bir rakamda uzlaşılması da sürpriz olmayacaktır.

İŞTE OLASI TAHMİNLERE GÖRE TUTARLAR VE MALİYETLERİ

  • Mevcut asgari ücretin neti 5 bin 500 lira, brütü ise 6 bin 471 lira. Toplam işveren maliyeti de bir işçi için 7 bin 603 lira.
  • Yüzde 45 zam olursa net asgari ücret 7 bin 975 liraya çıkacak. Bu tutarın brütü 9 bin 400 lira, işverene maliyeti 11 bin 40 lira.
  • Yüzde 50 zam yapılırsa, yeni asgari ücret net 8 bin 250 lira olacak. Bunun brütü 9 bin 700 liraya çıkacak ve işverene maliyeti 11 bin 400 lira olacak.
  • Yüzde 55 zam olursa yeni asgari ücret net 8 bin 525 liraya çıkacak. Bu tutarın brütü de 10 bin lirayı bulacak. İşveren maliyeti de 11 bin 750 liraya çıkabilecek.
  • Yüzde 60’lık zam senaryosunda ise yeni asgari ücret 8 bin 750 liraya çıkıyor. Bu durumda brütü 10 bin 300 liraya ulaşan asgari ücretin işverene maliyeti ise 12 bin lira olarak hesaplanıyor.