Ekonomi Asgari ücrette öne çıkan oran! Zam gelmeden başvurun, 17 bin daha az ödeyin: Son gün 30 Haziran!

Asgari ücrette öne çıkan oran! Zam gelmeden başvurun, 17 bin daha az ödeyin: Son gün 30 Haziran!

Paylaş
Asgari ücrette öne çıkan oran! Zam gelmeden başvurun, 17 bin daha az ödeyin: Son gün 30 Haziran!

Asgari ücretle ilgili, 'En önemli nokta psikolojik sınır olan rakamı görmek' diyen İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, zam oranı beklentisini açıkladı. 30 Haziran tarihine dikkat çeken uzman isim, 'Asgari ücrete zam gelmeden SGK'ya başvurun' dedi. Eliniz çabuk tutun; cebinizden 17 bin lira daha az çıkacak! İşte detaylar.

Büşra ÖZBELLİ / Posta.com.tr  Yeni asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı 13 Haziran’da gerçekleştirildi. Komisyonun ikinci toplantısı ise bugün gerçekleşecek. Temmuz’da asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak? Asgari ücrete yapılacak ara zam ile birlikte; askerlik, doğum ve yurt dışı olmak üzere, her türlü hizmet borçlanmasının maliyeti de artacak.

Haberin Devamı

İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, "2016 itibariyle tek tip asgari ücret uygulamasına geçilmişti. 2022 yılına kadar Aralık ayında belirlenen rakam 12 ay boyunca geçerliydi. Geçtiğimiz yıl olağanüstü şartlar oluştuğu için hem enflasyon hem dolar hem de euro kurundaki artışlardan dolayı ara zam yapılması için Haziran ayında asgari ücret komisyonu toplanmış ve yüzde 29 ara zam yapılmıştı. Aslında bu yılın başında yüzde 54'lük bir artış yapıldı. Asgari ücret komisyonu olağanüstü şartlar oluşmazsa Temmuz ayında ara zamma biraz kapalıydı. Tabi ki Cumhurbaşkanımız ve hükümet yetkilileri yeşil ışık yakmıştı. 'Enflasyon düşmezse, vatandaşımızı enflasyona karşı ezdirmemek için gerekli müdahaleyi yaparız' demişlerdi. " diye hatırlattı.

Haberin Devamı

"Ekonomi seçim döneminde de en fazla konuşulan konulardan bir tanesiydi" diyen Mert Nayır, "Hem emekli aylıkları, en düşük aylıklar, emekli maaşlarına yapılacak zam, refah payları, memur, memur emeklilerine ve en düşük memur maaşlarına yapılacak zamlar, seçim vaatleri içerisinde olmuştu. Bu vaatlerin içerisine asgari ücret de girmişti. 'Haziran'da asgari ücret komisyonu yeniden toplanacak ve yeniden bir ara zam yapacağız.' dediler. Geçtiğimiz yıldan sonra ikinci kez kanun düzenlemesi bozuldu. Ve ikinci kez bir ara zam yapılacak. Dün Çalışma Bakanlığı nezdinde ilk toplantı yapıldı. Nisan ve mayıs ayında düşüş trendine giren bir enflasyon var." dedi.

Piyasada konuşulan rakamların biraz abartı olduğunu ifade eden Mert Nayır, "Piyasada konuşulan çok fazla rakam duyuyoruz. İşte 10 bin liralar, 12 bin liralar ya da bazı uzmanların böyle konuyu daha da abartarak 12 bin 500 söylentileri var. Eğer en düşük memur maaşı 22 bin lira gibi bir rakama gelirse yüzde 85 artış demektir bu. 16 bin lira, 17 bin lira beklentileri olan ekonomistler de duyduk dönemin içerisinde. Ancak gerçekten piyasanın rakamlarıyla konuşmak gerekiyor. Bir de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren böyle konularda gerçekten doğru rakamları söylemek gerekiyor. Insanları boşu boşuna heveslendirmemek gerekiyor. Doğru cümle herhalde budur." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bayram öncesine işaret eden uzman isim Mert Nayır, yeni asgari ücret için tahminini açıkladı.

Şimdi burada Aralık ayında toplanan komisyon gibi değerlendirme olmayacak. Ve bunun bir ara zam olduğunu unutmamak gerekiyor. Şirketler asgari ücret üzerinde çalışan işçilerin de ücretleri için düzenlemeye gidiyor. Yani işverenin maliyeti de artıyor. Burada hem işçi tarafının beklentileri var hem de işveren tarafının sigorta maliyetleri, işsizlik primi ve vergi maliyetleriyle ilgili beklentileri oluyor.  Şu an hem enflasyon rakamlarına baktığımız zaman hem de geçtiğimiz yıl ara zam düzenlemesine baktığımız zaman mevcutta benim öngörüm yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir zam gelecek olması. Zaten burada en önemli nokta psikolojik sınır olan iki haneli asgari ücret rakamını görmek. Yani asgari ücretin 10 bin lira ve üzerine çıkmasını bekliyoruz. Burada yüzde 25 zam gelirse ortalama 10 bin 500 lira bandında yüzde 30 zam gelirse de 11 bin lira gibi bir asgari ücret rakamı ortaya çıkar. Beklentim benim bu minvalde. Yani yüzde yirmi ila yüzde otuz arasında ortak bir mutabakatta ulaşılması ve bayram öncesi asgari ücretin açıklanmasını bekliyoruz.

30 HAZİRAN SON BORÇLANMA FIRSATI

Doğum borçlanmasıyla ilgili konuşan Mert Nayır, "Şimdi tabii biz her asgari ücret yükselme döneminde; yani geçtiğimiz yıl haziran ayında ve her Aralık ayında gazetelerimize şu başlıkları atarız: Ucuz borçlanmak için son günler, son fırsatlar! Bunun sebebi ise  en fazla kullanılan analık borçlanması, askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması gibi borçlanma türlerinin tamamen asgari ücrete bağlı olarak hesaplama yapılması. Analık ve askerlik borçlanması, asgari ücretin yüzde otuz ikisi; yurt dışı borçlanması ise asgari ücretin yüzde kırk beşidir. Asgari ücret her yükseldiğinde 18 ay askerlik yapan birinin borçlanma miktarı buradaki asgari ücrete göre yapılacak. O yüzden 30 Haziran tarihi vatandaşlarımız için son borçlanma fırsatı olacak" dedi.

İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, asgari ücretle birlikte tüm borçlanmaların da artacağını hatırlattı.

Haberin Devamı

Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanunu kapsamında Temmuz ayını bekleyen, prim gün sayısı eksik olup prim gün sayılarının borçlanmayla tamamlayacak olan vatandaşlarımızın ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Çünkü dediğim gibi asgari ücret artışıyla birlikte tüm borçlanmalar da bu doğrultuda artacak. İşsiz kalan vatandaşlarımız için İşkur tarafından ödenecek işsizlik maaşları yine asgari ücrete bağlı olarak belirlendiği için işsizlik maaşı  artacak. İşverenin düzenli olarak ödediği Bağ-Kur primleri yine asgari ücrete bağlı olarak kademeli olarak artış gösterecek. İkinci toplantıda ortak bir rakamda buluşulup rakamın artık yayınlanmasını bekliyoruz. Çünkü firmalar da işletmeler de bütçe görüşmesi yapacaklar. O yüzden hem işveren tarafının hem de milyonlarca işçinin gözü kulağı Ankara'dan gelecek asgari ücret rakamında diyebiliriz.