Ekonomi Asgari ücrette sürpriz rakam! Yüzde 64 detayı: 9 bin TL...

Asgari ücrette sürpriz rakam! Yüzde 64 detayı: 9 bin TL...

Paylaş
Asgari ücrette sürpriz rakam! Yüzde 64 detayı: 9 bin TL...

Milyonlarca çalışanın gözü Asgari Ücret Komisyonu’nun üçüncü toplantısındaydı. Ancak toplantıda görüşülen rakamlar üzerinde bir anlaşma sağlanamadı. Bu da Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın açıklamalarıyla ortaya çıktı. Asgari ücrette sürpriz bir rakam ortaya çıktı. Bu artış gerçekleşirse zam oranı yüzde 64 olacak

Yaklaşık 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında en kritik toplantı dün gerçekleştirildi. Çünkü taraflar pazarlık masasında ilk kez rakam konuştu. 7 Aralık’ta ve 14 Aralık’ta gerçekleştirilen ilk iki toplantıda herhangi bir tutar gündeme gelmemişti. Fakat daha öncesinde Türk-İş, pazarlığa açlık sınırı olan 7 bin 785 lira üzerinde başlama konusunda niyet beyan etmişti. Hatta bu rakamı Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay “kırmızı çizgimiz” diyerek vurgulamıştı.

Haberin Devamı

İLK KEZ RAKAM KONUŞULDU

Öte yandan komisyonda işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana değerlendirmelerde bulunmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptırdığı anket çalışmasında ise kamuoyunun ortak beklentisi 7 bin 845 lira olarak belirlenmişti. Kamuoyuna yansıyan ama son 20 günde komisyon toplantılarında yer almayan bu rakamlar dün pazarlık masasına getirildi.

‘VERMEZLERSE MASAYA OTURMAYIZ’

Pazarlık masasında ne konuşulduğu bilinmese de Ergün Atalay’ın yaptığı açıklamalardan üzerinde uzlaşılan bir rakamın olmadığı ve uzlaşmanın hemen olmayacağı anlaşılıyor. Atalay toplantı çıkışında “Türk-İş, 40 senedir açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yapıyor. Ayın 1’inde açlık sınırı 7 bin 785 lira, yoksulluk sınırı 10 bin lira oldu. Böyle bir ifade kullanmıştık, bu ifade üzerinden 20 gündür ‘Türk-İş’in teklifi 7 bin 785 TL’ dendi. Bizim bu zamana kadar hiçbir teklifimiz olmadı. Teklifi Bakan Bey’e (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin), komisyona söyledim. Türk-İş’in resmi teklifi 9 bin liradır. Verirlerse masaya oturur, görüşür imzalarız. Vermezlerse bu meselenin içinde olmayız” dedi. TİSK heyeti de Bilgin’le görüşme sonrası bakanlıktan ayrıldı.

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN 20 ARALIK’A İŞARET ETMİŞTİ

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, üçüncü toplantıda uzlaşma sağlanacağını, işçilerin beklediği, işverenin de ödeyebileceği bir ücretin belirleneceğini söylemişti. Bilgin, “Esas problem şudur. Enflasyon şartlarında emekçileri enflasyonun baskısından kurtaracak bir ücret seviyesinin belirlenmesi. Bunun yanı sıra işverenin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin belirlenmesi” ifadelerini kullanmıştı. Bundan sonraki görüşmede uzlaşılan rakamın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

İSTENEN RAKAMA ÇIKILIRSA 3500 LİRA ARTIŞ YAPILMIŞ OLACAK

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Haberin Devamı
  • Net asgari ücretin 8 bin lira olması halinde temmuz ayında belirlenen 5 bin 500 liraya göre yüzde 45, ocak ayındaki 4 bin 253 liraya göre ise yüzde 88 oranında artış yapılmış olacak.
  • Net asgari ücretin 8 bin 500 liraya çıkartılması temmuza göre yüzde 55, ocak ayına göre yüzde 100 artış anlamına gelecek.
  • Asgari ücret işçi kesiminin talep ettiği tutara yani net 9 bin liraya çıkarsa zam oranı temmuz ayına göre yüzde 64, ocak ayına göre de yüzde 112’ye ulaşmış olacak.