Ekonomi Asgari ücrette veriler konuşacak

Asgari ücrette veriler konuşacak

Paylaş
Asgari ücrette veriler konuşacak

Milyonlarca vatandaşın gelirini ve yapacağı ödemeleri belirleyen asgari ücrette pazarlık hızlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 11 Aralık’ta ilk toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün yapacak.

İlk toplantıda işçi ve işveren tarafı bir rakam gündeme getirmemişti. Bugünkü toplantıda pazarlığın hangi rakam üzerinden şekilleneceğinin tespiti açısından önemli. Çünkü toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

İLK KEZ 4 İŞÇİ KATILMIŞTI

11 Aralık’taki toplantıya ilk kez farklı sektörlerden ve illerden 4 işçi katılmıştı. İşçiler taleplerini komisyon üyeleriyle paylaşmıştı. Toplantı öncesinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız” demişti. İşveren kesimi asgari ücrette dengeli bir rakam hedeflediklerini belirtirken, işçi kesimi yeni asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olması gerektiğini söylemişti.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Yeni asgari ücretin yüzde 40-55 civarında zamlanacağı öngörülüyor. Bu durumda yeni asgari ücretin 16 bin lira ila 17 bin 600 lira arasında belirlenebileceği hesaplanıyor. İnsan kaynakları (İK) platformu Yenibiriş’in çalışanlar ve İK yöneticilerinden oluşan 1000 kişi üzerinde gerçekleştirdiği beklenti anketi çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. İş dünyası için ayna niteliği taşıyan ankete göre; katılanların yüzde 86’sı asgari ücrete yüzde 40 ve üzerine oranında bir zam beklentisi içerisinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı